Üniversite, kamu ve özel hastanelerde çalışan kadın ve erkek hemşirelerin tükenmişlik düzeyleri
Burnout levels of male and female nurses working in public, private and university hospitals
- Tez No: 408799
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MAVİLİ AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Hemşirelik, Kadın ve Erkek Hemşire, Burnout, Nursing, Male and Female Nurse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sağlık sektöründe en çok tükenmişlik yaşayan meslek grupları arasında doktorlar ve hemşireler gelmektedir. Hemşirelik mesleği, insana hizmet veren ve yüz yüze verilen bir hizmet olması nedeniyle en çok tükenmişlik yaşanan mesleklerden biridir. Hemşirelik mesleği, asırlardır bir kadın mesleği olarak görülmüş olup, kadınlar tarafından icra edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nde 2007 yılında yeniden düzenlenerek yürürlüğe giren Hemşirelik Kanunu ile, hemşirelik mesleğine erkek üyeler de dâhil edilmiş ve erkek üyelerin bu mesleğe katılmasıyla hemşireliğin sadece kadına ait bir meslek değil, her iki cinsiyetin de bu mesleği icra edebilmelerine olanak tanınmıştır. Tükenmişlik, bireyin sağlığı, psikolojik ve sosyal çevresi üzerinde olumsuz etkileri ciddi boyutlarda hissedilen bir durumdur; aynı zamanda bireyin çalıştığı kurumun başarısı, iş verimi açılarından kayda değer bir iş gücü kaybı nedenidir. Bu nedenle, konuya ilişkin araştırmaların yapılarak alınabilecek önlem ve çözüm yollarının birlikte düşünülerek saptanması gerekir. Bu çalışmada, Ankara ili merkezde bulunan üniversite, kamu ve özel hastanelerde çalışan 401 gönüllü kadın ve erkek hemşireye anket uygulanarak, tükenmişlik düzeyleri ve cinsiyete göre farklılık araştırılmıştır. Hemşirelerde tükenmişlik sebepleri ve etkili faktörler SPSS 18.0 paket programında verilerin analizleri ile saptanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; erkek ve kadın hemşireler arasında tükenmişlik konusunda cinsiyet bakımından istatistiksel anlamlı fark, erkek hemşirelerde, sadece duyarsızlaşma boyutunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the health sector, doctors and nurses are the most candidate professional groups that are living burnout. Nursery, by serving the people face face professionally, is the most frequent burnout experience that has ever seen. For many centuries, nursing has been appreciated as a female profession in our country and therefore, has been performed by women. But in 2007, the Republic of Turkey, by rearranging enacted Nursing Law, the male members has also been included in nursing profession. After then, nursery is not an occupation of only the females, both sexes are allowed to be able to perform this job. Burnout is a situation that affects the health of individuals with serious adverse effects on both psychological and social environment. Additionelly, adverse effects are also seen on the success of the institution of the people significanfly in terms of labor. Researches on this subject must be performed in order to determine the causes, precautions to be taken and the possible solutions. Totally 401 female and male nurses working in university, public and private hospitals located in Ankara, were included in this study to investigate their burnout levels by a questionnaire. Burnout causes and the effective factors on burnout levels were determined by analysis in SPSS 18.0 software package program on the questionnaires. The results of the analysis have shown that there is a significant relationship statistically between female and male nurses in depersonalization being higher in male gender.