Zirai ilaçların tarım çalışanları üzerine olumsuz etkileri ve bu etkileri azaltma tedbirleri
The effects of pesticides on agricultural workers and precautions for reducing of these effects
  1. Tez No: 516104
  2. Yazar: NURSEL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Pestisitler, Zirai ilaçlar, Agrochemicals, Occupational Health and Safety, Pesticides
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Değişik iklim ve toprak çeşitliliğine sahip olan ülkemizde buna bağlı olarak zengin bir tarımsal ürün çeşitliliği görülmektedir. Topraklarımızda yetiştirilen ve ekonomik önemi olan birçok bitkinin elde edilmesinde çok çeşitli zararlılarla mücadele edilmesi gerekliliği bilinmektedir. Ürün kayıplarına neden olan ve verimliliği düşüren zararlılar, hastalıklar ve yabancı otlar ile yapılan mücadelede en yaygın ve en pratik yöntem bitki koruma ürünlerinin kullanımıdır. Tarımda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan birçok sağlık sorunu, yaygın olarak kullanılan bitki koruma ürünlerine maruziyet ile ilişkilidir. Bu sağlık sorunları arasında akut veya kronik olarak ortaya çıkabilen; kanserojen, immünolojik, nörotoksik ve üreme etkileri bulunmaktadır. Bu etkileri düşünüldüğünde, zirai ilaçların (bitki koruma ürünlerinin) kullanımının çalışanlar üzerine etkilerinin ve bu etkilerin önlenmesi için alınması gerekli tedbirlerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Ülkemizde tarım çalışanlarının büyük çoğunluğu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile 2012 yılında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamına alınmıştır, ancak halen tarım sektöründe zirai ilaç kullanımına yönelik olarak detaylı bir alt mevzuat bulunmamaktadır. Bu tez ile tarım sektöründe zirai ilaç kullanımında alınacak tüm önlemlere yönelik bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında ile öncelikle genel olarak zirai ilaçların etkileri ve zirai ilaçlarla çalışmalarda alınacak önlemlere yönelik olarak kapsamlı bir literatür ve mevzuat araştırması yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bilgiler sonucunda zirai ilaçlarla çalışmaların tüm aşamalarında alınacak tedbirler ile iyi uygulamalar detaylı olarak verilmiştir. Tez çalışmasının sonucunda ise tarım sektöründeki çalışmalarda kullanılmak üzere zirai ilaçlara maruziyetin önlenmesine yönelik olan ve çalışmalar sırasında kullanıldığında maruziyeti önemli ölçüde azaltacak bir kontrol listesi oluşturularak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our country, which has different climate and soil diversity, there is a rich variety of agricultural products. It is known that many plants grown in our soil and economically important are required to be struggled against a wide range of pests. The most common and most practical method of combating harms, diseases and weeds that cause product losses and reduce productivity is the use of plant protection products. Many health problems that arise during working in agriculture are associated with exposure to commonly used plant protection products. These health problems include acute or chronic diseases; carcinogenic, immunologic, neurotoxic and reproductive effects. when these effects are considered, it is clear that the use of pesticides (plant protection products) on workers and the precautions necessary to prevent these effects should be evaluated in a comprehensive manner. The majority of agriculture workers in our country are included in The occupational health and safety legislation in 2012 with the Law No. 6331 on Occupational Health and Safety, but there is still no detailed sub-legislation for the use of agrochemicals in agriculture sector. With this thesis, it is aimed to establish a resource for all the precautions to be taken in the use of pesticides in agriculture sector. In this thesis, a comprehensive literature and legislative research has been carried out primarily with regard to the effects of pesticides in general and precautions to be taken when working with pesticides. As a result of the research results, the precautions to be taken at all stages of working with pesticides and good practices are given in detail. As a result of the thesis work, a checklist is presented which is intended to prevent exposure to agricultural chemicals for use in studies in the agricultural sector and which significantly reduces exposure when used during work.