Öğrenci, öğretmen ve öğretim programı açısından matematik eğitimi değerlerinin incelenmesi
An investigation of the mathematics educational values from the perspectives of teachers, students and curriculum
  1. Tez No: 516132
  2. Yazar: BÜŞRA KİREZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN TAN ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: matematik eğitimi değerleri, ortaokul öğrencileri, matematik öğretmenleri, öğretim programı, mathematics educational values, middle school students, mathematics teachers, matematics curriculum
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul son sınıf (8.sınıf) öğrencilerinin, ortaokul matematik öğretmenlerinin sahip olduğu matematik eğitimi değerler profilini ve ortaokul matematik dersi öğretim programında yer verilen matematik eğitimi değerlerinin incelenmesidir. Kısmen Karma Eşzamanlı Eşit statülü desende yürütülen bu araştırmanın katılımcılarını 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Ankara ili sekiz merkez ilçesinde devlet okullarında öğrenim görmekte olan 970 ortaokul son sınıf öğrencileri ile bu okullarda görev yapmakta olan 25 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın yazılı veri kaynağını 2013-2014 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan ortaokul matematik dersi (5-8.sınıflar) öğretim programı oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçlarını matematik eğitimi değerleri öğrenci ölçeği, matematik eğitimi değerleri öğretmen görüşme formu ve matematik eğitimi değerleri program inceleme yönergesi oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin,“hayatilik ve aktiflik”,“matematiksel yeterlilik”,“işlemlere bağlılık”,“elitlik”ve“çaba ve ulaşılabilirlik”matematik eğitimi değerlerinden oluşan bir profile sahip olduğu tespit edilmiştir. Matematik öğretmenlerinin“hayatilik ve aktiflik”,“matematiksel yeterlilik”,“elitlik”,“çaba ve ulaşılabilirlik”,“duyuşsal özellikler”,“odaklanma”,“eğlence”ve“işlemlere bağlılık”matematik eğitimi değerlerinden oluşan bir profile sahip olduğu görülmüştür. Öğretim programında yer verilen matematik eğitimi değerlerinin ise“matematiksel yeterlilik”,“hayatilik ve aktiflik”,“çaba ve ulaşılabilirlik”,“işlemlere bağlılık”,“duyuşsal özellikler”,“odaklanma”ve“elitlik”olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma kapsamında elde edilen derinlemesine ve bütüncül bulguların matematik eğitiminde değerlerin öneminin ortaya konulması ve ilgili tüm paydaşlara matematik eğitimi değerlerine yönelik farkındalık kazandırması açısından katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate mathematics educational values of 8th grade middle school students, mathematics teachers and middle school mathematics curriculum. Employing partially mixed concurrent equal status design, the study conducted with totally 970 eight grade middle school students attending public middle schools located eight central districts of Ankara and 25 mathematics teachers working at the same schools. The written data source of the study was the 2013 Turkish middle school (5th-8th grade) mathematics curriculum. The interview schedule for mathematics teachers, the students' mathematics educational value scale, and the curriculum analysis form were developed by the researchers and used as the main data collection instruments of the study. The findings indicated that students' mathematics educational value profile composed of the following values as“real life and experience”,“mathematical competence”,“procedural competence”,“elite”and“effort and accessibility”. Regarding the mathematics teachers' value profiles, the results indicated that“real life and experience”,“mathematical competence”,“elite”,“effort and accessibility”,“affective dimension”,“focusing”,“fun”and“procedural competence”were the value dimensions of the mathematics teachers. Furthermore, the results showed that the mathematics educational values embedded in the mathematics curriculum were“mathematical competence”,“real life and experience”,“effort and accessibility”,“procedural competence”,“affective dimensions”,“focusing”and“elite”. As a result, it is expected that the comprehensive findings of this study may contribute to revealing the vital importance of the values in mathematics education as well as raising the awareness of the stakeholders.