İzmir İli 112 acil sağlık hizmetleri çalışanlarının kitlesel olaylarda simple triage and rapid treatment (start – basit triaj ve hızlı tedavi) protokolü bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge levels of persons WHO work at 112 emergency health services of province of i̇zmir on simple triage and rapid treatment (Start) protocol in mass events
- Tez No: 516234
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Public Administration, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: 112 Acil Sağlık Hizmetleri, afet, kitlesel olay, triaj, Simple Triage and Rapid Treatment (START), 112 Emergency Medical Services, disaster, mass events, triage, Simple Triage and Rapid Treatment (START)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Araştırmada nüfus yoğunluğu ve meydana gelen kitlesel risk oranının yüksek olması açısından İzmir ili tercih edilmiştir. Bu çalışmada kitlesel olaylarda olay yeri triajını gerçekleştirecek olan İzmir 112 Acil Sağlık Hizmetleri personellerinin, START (Simple Triage and Rapid Treatment) protokolü hakkında bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yönteminde tarama modeli türlerinden biri olan genel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından anket formu geliştirilmiştir. Araştırmanın uygulanması 13.07.2017-13.09.2017 tarihleri arasında İzmir ilinde yapılmıştır. Araştırmaya toplam 404 kişi katılmıştır. Veriler SPSS 24.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Sürekli değişkenler aritmetik ortalama ± standart sapma, medyan (minimum ve maksimum değerler) ve kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Bağımsız grup farklılıkların karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında Ki-kare analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre İzmir 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının START protokolü hakkındaki bilgi düzeylerinde, öğrenim durumu, meslek, çalıştığı birim, görev süresi ve triaj hakkında aldıkları eğitime bağlı anlamlı farlılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İzmir province has been preferred in terms of population density and massive risk ratio of mass incidents in this research. In this study, it was aimed to determine the level of knowledge about the START (Simple Triage and Rapid Treatment) protocol of the Izmir 112 Emergency Health Services personnel who will perform the field triage in mass events. The general screening model, one of the screening model types, was used in the research method. A questionnaire was developed by the researcher in order to collect the data. The implementation of the survey was carried out in the province of Izmir between 13.07.2017 and 13.09.2017. A total of 404 people participated in the survey. Data were analyzed with the SPSS 24.0 package program. Continuous variables are expressed as mean ± standard deviation, median (minimum and maximum values), and categorical variables as number and percentage. Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis Variance Analysis were used to compare independent group differences. Chi-square analysis was used to compare categorical variables. According to the findings of the research, significant differences were found in the level of knowledge about the START protocol of the Izmir 112 emergency health service personnel, depending on their education status, occupation, unit worked, duration of duty and education about triage.