Kadın konukevlerinde kalan çocukların beden güvenliği eğitimi ile kendini koruma becerilerinin artırılması
Increasing body security training and self-protection skills for children in women's shelters
- Tez No: 516258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ELİF KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden güvenliği eğitimi, Kadın konukevlerindeki çocuklar, Children in women guesthouses, Physical security education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çocuk cinsel istismarı, dünyanın her yerinde tüm sosyal, ekonomik ve kültürel düzeydeki toplumlarda görülen ve bireyi psikolojik yönden olumsuz etkileyip, yaşam kalitesine örseleyici etkisi bulunan, yaygın sosyal bir problemdir. Tüm dünyada çocuk cinsel istismarını önlemek amacıyla ülke politikaları belirlenmekte, sosyal reform ve eğitim gibi çalışmalarla birincil tedbirler alınmaktadır. Çocuk cinsel istismarı mutlu aile ortamında yaşayan çocuklar için risk oluşturduğu kadar aile birliğinin sağlanmasında problemleri olan ve devlet koruması altında bulunan çocuklar içinde önemli bir risktir. Ülkemizde kadın konukevlerine gelen kadınların %39'u çocukları ile birlikte kalmaktadırlar. Bu nedenle kadın konukevlerinde çocuğa yönelik hizmetler kadına verilen hizmetlerin gölgesinde kalmaması gerekmektedir. Araştırma da anneleri ile birlikte kadın konukevlerinde kalan 3-7 yaşlarında çocukların, cinsel istismarı tanıma becerilerini geliştirmek ve kendini koruma becerilerini arttırmak amacıyla 17 çocuk ile çalışılmıştır. Deney grubu olarak belirlenen 7 çocuğa Beden Güvenliği Eğitimi programı uygulanmış ve eğitimin etkisi Durum Böyleyse Testi ile değerlendirilmiştir. Deney grubuna uygulanan test sonuçları kontrol grubundaki 10 çocuk ile karşılaştırılmış ve eğitimin kalıcılığını belirlemek amacıyla üç hafta sonra test tekrarlanmıştır. Elde edilen veriler nonparametrik analizlerle değerlendirilip, Kruskal Wallis, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve gruplar arasındaki farklılık Mann Whitney U testleri ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Durum Böyleyse Testi alt boyut ortalamaları deney grubunda son test lehine artış göstermiş, kontrol grubunda ise anlamlı bir yükseliş görülmemiştir. Deney grubunda görülen bu farklılık Beden Güvenliği Eğitim programının çocuklarda cinsel istismarı önlemeye yönelik kendini koruma becerilerini arttırmada etkili bir program olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Child sexual abuse is a widespread social problem seen in all social, economic and cultural societies all over the world and has a negative effect on the psychological side of the individual and has a traumatic effect on the quality of life. In order to prevent child sexual abuse all over the world, country policies are defined and primary measures are taken with social reform and education. Child sexual abuse is a risk for children living in a happy family environment, as well as an important risk for children under state protection who have problems in ensuring family cohesion. In our country, 39% of women who come to female guesthouses stay with their children. For this reason, services for children in female guesthouses should not be in the shadow of the services given to women. In the study, 17 of children whose ages are between 3 and 7 years and stayed in female guesthouses with their mothers, are worked on to improve their ability to recognize sexual abuse and improve their self-protection skills. The Body Safety Training program was applied to 7 children who were determined as experimental group and the effect of education was assessed by the“What If Situation Test –WIST”. Test results applied to the experimental group were compared with 10 children in the control group and the test was repeated after three weeks to determine the permanency of the training. The obtained data were evaluated by nonparametric analysis and were determined by Kruskal Wallis, Wilcoxon Signed Rank Test and the Mann Whitney U tests. As a result of the research, the What If Situation Test showed that the sub-dimension averages increased in favor of the final test in the experimental group and no significant increase in the control group. This difference in the experimental group demonstrates that the Body Safety Training is an effective program to increase self-protection skills to prevent sexual abuse in children.