Türkiye'de bankacılık sektörü ve kamu bankalarının sektör içindeki yeri
Banking sector in Turkey and place of public banks in the sector
  1. Tez No: 516270
  2. Yazar: OĞUZHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ OSMAN BALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Türk Bankacılık Sektörü, Kamu Bankaları, Banking, Turkish Banking Sector, Public Banks
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bankacılık sektörü dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de finansal sistemin en önemli parçasını oluşturmakta ve Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına öncülük etmektedir. Ülkemizde ekonomik faaliyetlerin yürütülmesini sağlayan en önemli kurumlar bankalardır ve bu faaliyetlerin önemli bir kısmı kamu bankaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda bu çalışma, Türkiye'de bankacılık sektörünün ve kamu bankalarının önemine değinmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle bankacılık ile ilgili temel bilgiler aktarılmış, daha sonra Türkiye'de bankacılık sektörünün tarihi, sektörün özellikleri, sektörün sorunları ve sorunlara yönelik çözümler ele alınmıştır. Son bölümde ise Türkiye'de kamu bankacılığı üzerinde durulmuştur. Türkiye'de kurulan kamu bankaları hakkında bilgi verilmiş ve sektör verileri ile kamu bankalarının sektör içindeki payı araştırılmıştır. Sektör payının araştırılmasında Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren üç kamusal mevduat bankasının (Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank) son on yılına ait ekonomik göstergeleri kullanılmıştır. Bu ekonomik göstergeler tablolar aracılığıyla çalışmaya aktarılmıştır. Çalışma sonunda kamu bankalarının sektör içindeki payı ile ilgili tespitler yapılmış ve sektörde edindiği yer gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in most country in the world, banking sector constitutes the most important part of financial system in our country as well and leads for Turkey's economic development. Banks are the most important institutions for carrying out economic activities in our country and important part of these economic activities are carried out by public banks. In this regard, this study was prepared to refer the importance of banking sector and public banks in Turkey. Within the context of the study, firstly it was transferred basic knowledges about banking, then it was adressed history of Turkey's banking sector, characteristic of sector, issues of sector and solutions towards the issues. The final section of the study focuses on public banking in Turkey. Knowledges were given about public banks in Turkey and share of public banks was investigated with sector data. Economic indicators of three commercial public banks of the last ten years ( Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank), were used to investigate sector share. These economic indicators have been transferred to the study through tables. At the end of the study, it was determined about share of public banks in the sector and it was tried to show where the public banks in the sector.