Kütahya ilinde akraba evliliği sıkılığı ve sonuçları
The conservation and results of the concert marriage in Kütahya
  1. Tez No: 516354
  2. Yazar: ELİF BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Akraba evliliği, çocuk ölümü, doğumsal kusurlar, gebelik sonuçları, Child death, congenital defects, consanguineous marriage and pregnancy outcomes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ilinde akraba evliliği sıklığı ve bu evliliklerin konjenital malformasyonlar, kendiliğinden düşük ve ölü doğum ile ilişkisi araştırıldı. Araştırmaya Kütahya ilinde akraba evliliği yapan 300 kadın alınmıştır. Çalışma bulguları, kadınların tanıtıcı özelliklerinin ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin sorgulandığı soru formu ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği kullanarak Haziran-Eylül 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Kadınların akraba evliliğini seçme nedenleri arasında % 71,3 ailelerin karar vermesi (görücü usulü) ilk sıradadır. Araştırmaya alınan kadınların %62'sinin ilköğretim mezunu olduğu belirlenmiştir. Kütahya ilinde akraba evlilikleri içinde en sık olarak yarım yeğen evliliği %77,4 oranında belirlendi. Katılımcı kadınların %14,3'ü doğmadan önce çocuklarında doğumsal anomali olduğunu bilerek doğumlarını gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Kendi kan gruplarını ve eşlerinin kan gruplarını bilen katılımcı kadınların %4,3'ün de kan uyuşmazlığı tespit edilmiştir. Akraba evliliği yapmış ailelerde mental retardasyon ve psikiatrik bozukluk, doğumsal defekt, yapısal anomali ve metabolik hastalıklar tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların %63'ünün düşük, %64,7'sinin ölü doğum yapmış olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının akraba evliliği yapmış olan kadınları genetik danışmanlık hakkında bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri, akraba evliliğinin riskleri ve zararları konusunda halkın medya iletişim araçları ile aydınlatılması, kadınların akraba evliliği ile ilgili düşüncelerini inceleyen araştırmaların tekrar edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In these study, the research has been done on the frequercy of consanguineous marriage and the relationships of these marriages with congenital malformations, spontaneous birth falls and child death in the province of Kütahya. In the study, 300 women who were married with consanguineous fashion were in cluded. The study results were collected by face to face interview technique by researcher between June- September 2017 by using survey form having introductory characteristiques of these women and questining independent survey variables. The arranged marriage by families among the selection of consanguineous marriage by women is the number one reason by 71,3 % . It is determined that 62% of women joined these study had only primary school degree with no further education. It was found that half-cousine marriage with 77,4% was the most frequent consanguineous marriage in the province of Kütahya. It is discovered that 14,3 % of women joined to our study carried at the birth even knowing before birth that their infort had congenital anomalies. The blood incompalitibility was delected in 4,3% women who knew their own and their husband's blood group. Mental retardation, psyhiatric anomality, congenital defect, anatomical anomaly and metabolic disorders were detected in families who made consanguineous marriage 63% of them had brith falls and 64,7 % of them had child death dwing birth. We suggest that health service officers should inform and direct women had consanguineous marriage about genetic counseling, information of these families about the risks and harms of consanguines marriage by communication media tolls and repeat of researches investigating the thoughts of women about consanguineous marriage.