Kars'ta yaşayan aterosklerozlu bireylerde paraoksonaz enzim aktivitesi ve tiroid stimüle hormon düzeylerinin araştırılması
Investigation of paraoxonase enzyme activity and thyroid stimulated hormone levels in individuals with atherosclerosis living in Kars
- Tez No: 516389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kars, Ateroskleroz, Paraoksonaz, Tiroid
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ateroskleroz, büyük ve orta boy atardamarların daralmasına veya tıkanmasına yol açan yaygın bir hastalıktır. Yapılan araştırmalarda paraoksonaz 1 (PON1) aktivitesinin,düşük dansiteli lipoprotein (LDL) oksidasyonunu azaltarak ateroskleroz üzerinde önleyici etkisinin olabileceği gösterilmiştir. Tiroid hormonlarının ise düşük dansiteli LDL reseptörleri için gen aktifliğini artırarak LDL kolesterol parçalanmasını uyardığı bilinmektedir. Bu çalışmada, Kars'ta yaşayan aterosklerozlu bireylerde serum PON1 aktivitesi ile hipotiroidide düzeyleri artan tiroid stimüle edici hormon (TSH) düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada ateroskleroz tanısı konmuş ve aterosklerozlu olmayan sağlıklı bayan bireylerden alınan kan örnekleri ile 2 grup oluşturuldu. Sigara ve alkol kullananlar çalışmaya dahil edilmedi. Aterosklerozlu bireylerde sağlıklı bireylere göre serum PON1 düzeylerinin önemli oranda azaldığı tespit edilirken (P< 0.05) serum TSH düzeylerindeki değişim istatistiksel olarak önemli değildi. Sonuç olarak, Kars'ta yaşayan aterosklerozlu bireylerde azalmış serum PON1 aktivitesinin damar tıkanıklıklarında bir risk faktörü olarak önemli olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Atherosclerosis is a common disease that causes narrowing or obstruction of large and medium arteries. Studies have shown that paraoxonase 1 (PON1) activity may have a protective effect on atherosclerosis by reducing oxidation of low-density lipoprotein (LDL). Thyroid hormones are known to stimulate LDL cholesterol degradation by increasing gene activity for low-density LDL receptors. In this study, in atherosclerotic individuals living in Kars was aimed to investigate of serum PON1 activity and thyroid stimulating hormone (TSH) levels which increase its levels during hypothyroidism. In study, two groups were formed with blood samples obstained from healthy female people not atherosclerosis and who were diagnosed with atherosclerosis. Smoking and alcohol users were not included to the study.