Kars'ta yaşayan bireylerin ölüm ritüellerinin ve ölüm algısının yas sürecine etkisi
The effect of death rituals and perception of death of individuals living in Kars on the grief process
  1. Tez No: 840268
  2. Yazar: ELİF ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, ölüm algısı, yas, ölüm ritüelleri, hemşirelik, Death, death perception, mourning, death rituals, nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma Kars‟ta Yaşayan Bireylerin Ölüm Ritüellerinin ve Ölüm Algısının Yas Sürecine Etkisini araştırmak için tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Kars‟ta yaşayan ve son 10 (on) yılda yakınını kaybeden 253 (iki yüz elli üç) birey oluşturmuştur. Veriler bireylerle yüz yüze görüşme yöntemi ile Kişisel Tanıtım Formu, Ölüm Algısı Ölçeği, Ölüme İlişkin Uygulamalar (Ritüeller) ve Yas Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada toplanan veriler SPSS v.23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 33,78±9,926‟dır. Yas Ölçeği toplam puan ortalaması ve Ölüm Algısı Ölçeği tüm alt boyut puan ortalamalarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Ölüm Öncesi ilk sırada yapılan ritüeller sırasıyla“son nefesinde olan kişinin yakınlarına haber vermek”,“son nefesinde olan kişiye kelime-i şehadet getirtmek, başında Kuran-ı Kerim okumak ve dua okumak”,“son nefesinde helalleşmek”olarak belirlenmiştir. Ölüm Esnasında Yapılan Ritüellerde sırasıyla“Kişinin Bulunduğu Köy/Kasaba/Mahalle/İle/İlçeye Haber Vermek İçin Sela Vermek”,“Ölüyü Yıkamak”ve“Ölen Kişinin Üzerini Beyaz Örtü İle Kapatmak”olarak saptanmıştır. Defin Sonrası Yapılan Ritüellerde sırasıyla“Evde ve/veya Mezarın Üstünde Kuran Okumak”,“Mezar–Mezar Taşı Yaptırmak”ve“Mezara Gitmek”şeklindedir. Yas Ölçeği Davranışsal alt boyutu ile Ölüm Algısı Ölçeği“Ahirette Ödüllendirme”ve“Bakmakla Yükümlü Olduklarını Terk Etme”alt boyutu arasında negatif yönde zayıf ilişki bulunmuştur. Hemşirelerin bulunduğu toplumun kültürel ve dini inançlarına göre ölüm algısını, yas sürecini ve ölüm ritüellerini bilmesi ve bu bağlamda hemşirelik bakımı vermesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted cross-sectionally to describe the Death Rituals and Perception of Death in Kars to investigate the Mourning Process. The content of the study consists of 253 (two hundref fifty- three) people living in Kars who lost their relatives in the last 10 (ten) years. Data were collected through face-to-face interviews with individuals using the Personal Introduction Form, Death Perception Scale, Death-Related Practices (Rituals) and Mourning Scale. The data of the study were analyzed using SPSS v.23 program. The age of the study participants is 33,78±9,926 years. There are total scores of the Mourning Scale and the mean scores of all subscales of the Death Perception Scale are kept at the middle level. The first rituals performed before death were determined as“informing the relatives of the person who is in the breath of the son”,“telling the testimony of the person in the breath of the son, reading the Holy Quran on his head and reciting prayers”,“saying goodbye to the person in the breath of the son”, respectively. Rituals Performed During Death are performed as“Giving a Sela to Notify the Village/Town/Neighborhood/City/District Where the Person is Located”,“Washing the Dead”and“Covering the Deceased Person with a White Cloth”, respectively. The rituals performed after the burial are“Reading the Quran at Home and/or on the Grave”,“Having a Grave-Tombstone Made”and“Going to the Grave”, respectively. A weak negative relationship was found between the Behavioral sub-dimension of the Mourning Scale and the“Rewarding in the Afterlife”and“Abandoning Caregivers”sub-dimensions of the Death Perception Scale. It is recommended that nurses know the perception of death, life process and death rituals according to their social, cultural and religious beliefs and provide this unique formality care.