Kemik iliği nakli tedavisi yapılmış BK virus pozitif olan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with BK virus positive therapy of bone transplantation
- Tez No: 544682
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: BK virus, hematuria, mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
KEMİK İLİĞİ NAKLİ TEDAVİSİ YAPILMIŞ BK VİRUS POZİTİF OLAN HASTALARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu çalışmanın amacı hematopoetik kök hücre nakli yapılmış hastalarda idrarda BK virürüsi gelişenlerde hematüri sıklığı ve BK virüsünün mortalite üzerine etkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda 01.01.2011- 31.12.2017 tarihleri arasında hematopoetik kök hücre nakli yapılan 388 hastanın dosyası geriye dönük olarak sistem üzerinden incelenmiştir. Bulgular: Hematopoetik kök hücre nakli yapılan 388 hastadan 244' ü erkek, 144' ü kadındı. Toplam 247 hastada idrarda BK virus bakıldı. 97 hastada idrarda BK virus (+), 150 hastanın idrarında BK virus (-) tespit edildi. İdrarda BK virus bakılan 247 hastadan 107' sinde hematüri görüldü. İdrarda BK virus (+) tespit edilen 97 hastanın 47' sinde hematüri görülürken, idrarda BK virus (-) tespit edilen 150 hastanın 50' sinde hematüri görüldü. İstatistiksel olarak BK virus ve hematüri arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p= 0,19) Hematopoetik kök hücre nakli yapılan 247 hastanın ilk 100 günde exitus olan hasta sayısı 29 olarak tespit edildi. İdrarda BK virus (+) tespit edilen 97 hastanın ilk 100 günde exitus olan hasta sayısı 17 olarak tespit edildi. Mortalite ve idrarda BK virus (+) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,023) Sonuçlar: Hematopoetik kök hücre nakli yapılan hastalarda idrarda BK virürüsü mortalite açısından yakın takip edilmeli ve yeterli trombosit replasmanı yapılarak hematüri önlenmelidir. Anahtar Kelime: BK virus, hematüri, mortalite
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF PATIENTS WITH BK VIRUS POSITIVE THERAPY OF BONE TRANSPLANTATION Aim: The aim of this study was to investigate the incidence of hematuria in patients with BK virus and the effect of BK virus on mortality in patients with hematopoietic stem cell transplantation. Material and Method: The files of 388 patients who underwent hematopoietic stem cell transplantation between 01.01.2011 and 31.12.2017 at Inonu University Medical Fakulty, Department of Hematology. Result: Of the 388 patients undergoing hematopoietic stem cell transplantation, 244 were male and 144 were female. BK virus was observed in urine in a total of 247 patients. BK virus (+) was detected in 97 patients and BK virus (-) was detected in urine of 150 patients. Hematuria was seen in 107 of 247 patients who were treated with BK virus in urine. Of the 97 patients with urinary bladder virus (+), 47 had hematuria and 50 of 150 patients with BK virus (-) were found to have hematuria. Statistically no significant relationship was found between BK virus and hematuria (p = 0,19) The number of patients with exitus hematopoietic stem cell transplantation was 29 in the first 100 days. The number of patients with BK virus (+) in urine was found to be 17 in the first 100 days. There was a statistically significant difference between mortality and urinary BK viruria (p = 0.023). Conclusion: In patients who underwent hematopoietic stem cell transplantation, urinary BK virus should be closely monitored for mortality and hematuria should be prevented by adequate platelet replacement.