Erişkin kardiyak cerrahide del nido kardiyopleji ve soğuk kan kardiyoplejisi kullanımının kısa dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the del nido cardioplegia versus whole blood cardioplegia with short term outcomes in adult cardiac surgery
  1. Tez No: 516509
  2. Yazar: YUSUF SALİM URCUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN LAFÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass greft, Miyokardiyal koruma, Del Nido solüsyonu, Kardiyopleji, Coronary artery bypass grafting, Myocardial protection, Del Nido solution, Cardioplegia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç Miyokardiyal koruma, açık kalp cerrahisinde başarılı klinik sonuçlar elde edebilmek için temel ve önemli bir konudur. 1970'li yıllardan beri hiperkalemik kardiyoplejik solüsyonlar miyokard korumada altın standart olarak kullanıma girmiş, aynı zamanda kullanılan solüsyonlardaki içerikler zenginleştirilerek farklı kardiyopleji solüsyonları elde edilmiştir. Yaklaşık 20 yıldır pediatrik kalp cerrahisinde kullanılan Del Nido kardiyopleji solüsyonu da bunlardan birisi olup, son dönemde erişkin kalp cerrahisinde de kullanım alanı bulmuştur. Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde de sıkça kullanılan soğuk kan kardiyoplejisi ile tek doz kardiyopleji çeşitlerinden olan Del Nido kardiyopleji solüsyonunun miyokardiyal korumadaki etkinliğini klinik, biyokimyasal ve ekokardiyografik veriler ile karşılaştırmaktır. Materyal-metod 2015 Ocak ile 2016 Aralık tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, aynı cerrahi ekip tarafından, koroner arter bypass cerrahisi yapılan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar benzer demografik özelliklere sahipti. Hastaların %50'sinde(n=50) DN kardiyopleji kullanılırken diğer %50'sinde(n=50) kan kardiyoplejisi kullanıldı. Hastaların preoperatif, operatif ve postoperatif verileri (kardiyak biyomarker düzeyleri, x-klemp ve CPB süreleri, ekokardiyografik ölçümler vb.) karşılaştırıldı. Bulgular Çalışmadaki ortalama takip süresi 4.3±1.1 aydır. Yaş, ejeksiyon fraksiyonu, EUROscore, NYHA skorlaması, KABG sayısı ve diğer komorbit durumlar açısından gruplar arasında fark yoktur (p>0.05). Ortalama aortik x-klemp ve kardiyopulmoner bypass süreleri DN kardiyopleji grubunda soğuk kan kardiyoplejisi grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha kısadır. (62.80±13.02 / 74.46±23.42 dakika (p=0.021); ve 83.94±12.00 / 95.48±23.42 dakika (p=0.003). DN kardiyopleji grubunda defibrilasyon oranları, soğuk kan kardiyoplejisi verilen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı olarak daha düşüktür. (%4 / %68; P 0.05). Kan transfüzyon oranları, ventilasyon ve hastane kalış süreleri, İABP ve inotrop destek gereksinimi, operasyon sonrası ve 30 günlük mortalite açısından gruplar arasında fark bulunamamıştır (p>0.05). Postoperatif komplikasyon oranları açısından iki grup arasında fark yoktur (p>0.05). Sonuç Kısa dönem sonuçların ışığında DN kardiyopleji soğuk kan kardiyoplejisine benzer şekilde miyokard koruması sağlamaktadır. Ayrıca DN kardiyoplejinin kesintisiz cerrahi sağlayarak, daha kısa x-klemp, CPB süreleri ve daha düşük defibrilasyon oranları ile rutin KABG vakalarında, güvenli şekilde kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective Adequate myocardial protection during cardiac surgery is crucial to successful clinical outcomes. Since their introduction in the 1970s, hyperkalemic cardioplegic solutions have become the gold standard for myocardial preservation. At the same time, various cardioplegia solution were obtained by enriching the solutions used. The del Nido cardioplegia solution has been used extensively in congenital heart surgery for more than 20 years and more recently for adults The aim of this study, compare the efficacy of cold blood cardioplegia and Del Nido cardioplegia solutions with clinical, biochemical and echocardiographic datas in myocardial protection. Material and Methods 100 patients who underwent coronary artery bypass grafting by same surgical team between January 2015 and December 2016 in Turkiye Yuksek Ihtisas Hospital were included to this study. Patients have similar demographic characteristics. Patients exclusively received WB (n = 50) or DN (n = 50) cardioplegia who are likely to have same demographic characteristics. Preoperative, operative and postoperative datas such as, cardiac biomarker levels, echocardiographic changes, x-clamp and CPB times were investigated. Results Mean follow up duration was 14.3±7.1 months. Preoperative characteristics were similar between groups, including age, ejection fraction, EUROscore, NYHA score, CABG numbers and other comorbidities. After coronary artery bypass grafting cardiac biomarkers level changes were similar (p>0.05). Mean aortic x-clamp and cardiopulmonary bypass times were significantly shorter in the DN group versus WB group (62.80±13.02 vs 74.46±23.42 (p=0.021); and 83.94±12.00 vs 95.48±23.42 minutes(p=0.003). (p>0.05) The del Nido group showed significantly lower defibrilation rates (%4;%68 P 0.05). Tranfusion rate, ventilation time, length of stay, intra-aortic balloon pump requirement, post-operative inotropic support rates were similar (p>0.05). There was no operative and 30-day mortality. There was no significant difference in postoperative complications between the two groups. Conclusion In the lights of short term outcomes, DN cardioplegia may provide similar myocardial protection to cold blood cardioplegia. The del Nido cardioplegia administration was associated with shortened cross-clamp and CPB times. In additon, we think that del Nido cardioplegia useing in CABG cases routinly provides streamline surgical workflow may be used safely.