Mekanik enerji ve uygulamaları: Kinetik ve potansiyel enerji için deney tasarlama ve bilgisayar destekli öğretim
Mechanical energy and its applications: Experiment designing and computer supported training for kinetical and potential energy
- Tez No: 516672
 - Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ KAPLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Öğretimi, Materyal Destekli Öğrenme, Bilgisayar Destekli Öğrenme, Akademik Başarı, Fen Bilimleri Başarısı, Science Education, Material Supported Learning, Computer Supported Learning, Academical Achievement, Science Achievement
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mersin Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim yedinci sınıf Fen Bilimleri dersi ''Kuvvet, İş ve Enerji İlişkisi'' ve ''Enerji Dönüşümleri'' konusunda, hem materyal hem de bilgisayar destekli öğrenmenin, öğrencilerin akademik başarısına etkisini incelemektir. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılı birinci yarıyılında, Osmaniye ili Merkez ilçesindeki Remzi Özer Yatılı Bölge Ortaokulu'na devam etmekte olan 7.sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmaya deney gruplarında 60'şar, kontrol grubunda 21 olmak üzere toplam 81 öğrenci katılmıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır. Hem materyal hem de bilgisayar destekli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına etkilerini incelemek amacıyla üç deney ve bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney ve kontrol grupları yansız olarak seçilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencileri farklı değişkenler açısından (cinsiyetleri, karne notları ve sayıları) eşitlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, kişisel bilgiler formu ve akademik başarı testi kullanılmıştır. Araştırma süresince başarı testinden elde edilen verilerin, aritmetik ortalamaları, standart sapmaları betimsel olarak verildikten sonra, t-testi,kovaryans analizleri yapılmıştır. İstatistiki işlemler SPSS 21.0 paket programıyla çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda, hem materyal hem de bilgisayar destekli öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu öğrencileri ile araştırma sorgulamaya dayalı öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin“Fen Bilgisi Dersi Başarı Testi”son test puanları arasında 3.deney grubu lehine anlamlı bir farkın olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar ışığında hem materyal hem de bilgisayar destekli öğrenme yaklaşımı ile öğretimin, öğrencilerin akademik başarılarını olumlu şekilde değiştirmiş olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Basic goal of this study is examining the affect of both material and computer supported learning's to students academic achievement. The research, has been conducted with seven attending grade of Remzi Özer boarding middle school in Osmaniye. Totaly eighty one students sixty experiment group, twenty one from controlling group took pait. The research is achieved with pretest-post test experimental design is conducted. Three experimental and one control groups have been formed to to analyze student's academical achievement of both materiel and computer supported learning approach. Experimental and control groups have been chosed objectively. Students of experimental and control group tried to be making equal from the aspect of different variations (gender, school report grades and number). In the research as the data collecting tool form personal information form and test of academical achievement have been used. During the research, the data acquired from achievement test are analyzed by from the aspects of arithmetic averages, standard deviations after described t-test covairence. Statistical transactions are analyzed by SPSS 21.0 packet programme for commenting of obtaining data .05 meaning level accepted. At the end of the research, between the experiment group that both material and computer supported learning approach applied and control group that are applied learning method which is based on searching and questining. It has been observed that there is a meaningful difference for third experiment groups. In the light of optained result, it has been shown that both materialed and computer supported learning approaches have positively changed students academical achievement.