Âsâr-ı Kemâl'deki Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ'nın kıssası (İnceleme - transkripsiyonlu metin)
The story of Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ from Asâr-i Kemâl (Examination-transcribed text)
- Tez No: 516796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İsmâil Sâdık Kemâl, Âsâr-ı Kemâl, Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ'nın Kıssası, evliyâ kıssaları, menâkıb, İsmâil Sâdık Kemâl, Âsâr-ı Kemâl, story of Şerh-i Esmâ-i Evliyâ, stories of evliyâ, menâkıb
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Bu çalışmada, XIX. yüzyılda yaşamış İsmâil Sâdık Kemâl bin Muhammed Vecîhî Paşa'nın Âsâr-ı Kemâl adlı eserinin üçüncü ve son bölümü olan Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ'nın Kıssası incelenmiştir. Eserde; ashâb, evliyâ ve ulemâ hakkında yazılmış manzum menkabeler, na't-ı şerîfler, kasîdeler, kıt'alar ve Arapça yazılmış tahmîs bulunmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmamızın konusu, kapsamı, amacı ve yöntemi açıklanmıştır. Birinci bölümde, İsmâil Sâdık Kemâl'in hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiş; ikinci bölümde, eserin yazım özellikleri, dil ve anlatım özellikleri, nazım şekilleri ve türleri ile birlikte muhtevası incelenmiş, eserde yer alan kerâmet motifleri listelenmiştir. Üçüncü bölümde, çalışmamızın esasını teşkil eden Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ'nın Kıssası, transkripsiyonlu metne çevrilmiştir. Sonuç bölümünde ise eser, eserin yazarı, dili ve içeriğine dair genel bilgiler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The third and the last chapter of The Story of Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ was written by İsmâil Sâdık Kemâl bin Muhammed Vecîhî Pasha who lived in 19 centuries was examined in this study. The book consists of menkabeler which were written about ashâb, evliyâ and ulemâ, na't-ı şerîfler, kasîdeler, kıt'alar and tahmîs in Arabic language. The introduction part of the study informs about the research topic, scope, purpose, and method of the study. The first part involves information about the life of İsmâil Sâdık Kemâl, his works, and his literary personality. The writing characteristics, verse forms and types, features of language and expression, and content of the book was analyzed and motifs of the miraculous deed which are in the book were listed in the second part. Third part which is constitutive of the study, The Story of Şerh-i Esmâ'-i Evliyâ, was translated to transcription text. In the last part, general information including the book, the author of the book, and language and content of the book was evaluated.