Kentsel dönüşüm, kent içi hareketlilik ve dayanışma ilişkileri: Diyarbakır örneği
Urban transformation, urban mobilitiy and solidarity relationship: Diyarbakır case
  1. Tez No: 516890
  2. Yazar: PINAR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Dönüşüm, Kentleşme, Gecekondu, Kentlileşme, City, Urban Transformation, Urbanization, Slums, Urbanize
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Sanayileşmeyle birlikte meydana gelen gelişmeler doğrultusunda ülkemizde kırsal alanlardan kentsel alanlara doğru yoğun bir göç hareketi yaşanmıştır. Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan bu göç dalgası beraberinde bir takım sorunları da doğurmuştur. Bu sorunlardan belki de en büyüğü gecekondu sorunudur. Özellikle köyden kente göç eden insanlar barınma sorununu çözebilmek için kaçak yapılar inşa etmişlerdir. Yapılan bu gecekondularla birlikte kentte çarpık kentleşmeyle birlikte, alt yapı sorunları baş göstermeye başlamış, bu alanlardaki çevre kirliliği, çarpık yapılaşma, alt yapı sorunları, gürültü kirliliği ve kaçak konutları önleyebilmek, bu alanları tekrar kentte kazandırabilmek için kentsel dönüşüm uygulamaları zorunlu kılınmıştır. Bu kentsel dönüşüm uygulamaları bir takım hukuki düzenlemeleri beraberinde getirmiştir. Türkiye' de kentsel dönüşüm konusu her dönemde gündeme gelmektedir. Araştırmada Diyarbakır sur ilçesinde 2015 yılında patlak veren terör olayları sonucu adeta hayalet kentte dönüşen ilçedeki kentsel dönüşümün genel seyri ele alınmıştır. Çalışmanın alan uygulaması Diyarbakır sur ilçesinde yürütülmüştür. İlçede toplamda 13 kişi ile derinlemesine mülakat yapılmış, mülakat boyunca araştırmacı taraftan notlar alınmıştır. Görsel malzeme için fotoğraf çekimi yapılmıştır. Sur ilçesinde yaşanan kentsel dönüşümle birlikte insanların dayanışma kanallarını nasıl kullandıkları, kentsel dönüşüme karşı bakış açıları, kente tutunma biçimleri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In line with the developments that took place with the industrialization, there has been intensive migration from rural areas towards urban areas. This migration wave occurred unexpectedly have created some problems with it. The biggest problem among these is arguably about the squatter settlements. Especially those who migrated from rural areas to the urban ones built illegal structures to deal with their accommodation problems. Along with these squatter settlements, problems regarding urban sprawl and infrastructure started to show up, in order to prevent environmental pollution, unplanned construction, infrastructure problems, noise pollution and to prevent illegal residence, urban transformation became mandatory. These urban transformation practices has also came with some legal arrangements. In Turkey, urban transformation is an issue that shows up almost every period of its history. In this research, the general trend of urban transformation of Diyarbakir, Sur which became a ghost town as a result of the terror events that broke out in the year 2015 was examined. The field application of this research was held in Sur district of Diyarbakir. In-depth interviews were held with 13 participants and the researcher took notes during the interview. In order to support the research with some visual material, photos were taken. With the urban transformation took place in Sur district, how the individuals are using the solidarity channels, their perceptions towards urban transformation, and how they cling to the district was examined.