Kalp yetmezliği olmayan yüksek ateşli hastalarda Nt-probnp düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of NT-probnp levels in high fever patients without heart failure
  1. Tez No: 517071
  2. Yazar: HACER KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN KAPTANAĞASI ORÇUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, CRP, NT-proBNP, PCT, CRP, Fever, NT-proBNP, PCT
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kalp yetmezliği olmayan yüksek ateşli hastalarda NT-proBNP düzeylerinin ateş ile ilişkisini araştırıp testin doğru istem ve yorumuna katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği' ne ≥ 38 ⁰ C ateş nedeniyle yatırılan 18-65 yaş arası, kalp yetmezliği olmayan 31 hasta ve 31 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Hastalardan kan kültürü, tam kan sayımı, CRP, PCT, ve NT-proBNP için kan örneği ile eş zamanlı idrar kültürü alındı. Hastalara ilk 24 saat içinde EKO yapıldı. Tam kan sayımı Beckman Coulter LH 780 (Miami-Florida, Amerika) cihazı ile çalışıldı. NT-proBNP ve PCT düzeyleri, Roche HITACHI Cobas e 601 (Tokyo,Japonya) cihazında elektrokemilüminesan yöntemi ile , CRP Siemens BN II (Newyork, ABD) cihazı ile nefelometrik olarak ölçüldü. Bulgular: Hastaların yaş aritmetik ortalama ± standart sapma (ort ± SS) değeri 41,7 ± 14,2 yıl, kontrol grubunun ise 43,2 ± 11,1 yıl bulundu. Hastalardaki NT-proBNP değerleri ort ± SS 566,8 ± 720,1 pg/ml, ortanca değer 240 pg/ml, kontrol grubunda ort ± SS 37,6 ± 23,3 pg/ml' idi ( p=0.0003). NT-proBNP ile ateş, CRP ve PCT arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Kanser nedeniyle kemoterapi alan hastalar (n=7) çıkarıldıktan sonra kalan 24 hastanın NT-proBNP ve lökosit değerleri arasında orta derecede bir korelasyon saptandı (r =0,43, p=0,03). Çoklu regresyon analizinde ateşin NT-proBNP üzerine % 30 (r kısmi) kadar etkili olduğu saptandı. Kültür sonucu pozitif olan hastalarda NT-proBNP düzeyi ort ± SS 1174 ± 1015 pg/ml iken negatif hastalarda 355 ± 443 pg/ml 'idi (p =0,058). Sekiz hastanın yatış esnasında ve ateşi düştükten sonra elde edilen NT-proBNP değerleri ort ± SS sırasıyla 531,4 ± 521,3 ve 183,5 ± 140,1 pg/ml bulundu ( p=0,04). Sonuç: Hasta grubunda ateş esnasında NT-proBNP değerlerinin arttığını, ateş düştükten sonra ise azaldığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate the association of NT-proBNP levels with fever in high-fever patients without heart failure and to make a contribution to the correct prompting and interpretation of the test. Materıals and Methods: Thirty-one patients aged 18-65 years with no heart failure and admitted to the Infectious Diseases Clinic with ≥38 ⁰ C fever and 31 healthy control groups were included in the study. Blood samples were obtained from the patients for blood culture, whole blood count, CRP, PCT, and NT-proBNP. Simultaneous urine culture was also taken. Echocardiography was performed with patients within the first 24 hours. A complete blood count was performed with a Beckman Coulter LH 780 (Miami-Florida, USA) analyzer. NT-proBNP and PCT levels were measured by an electrochemiluminescence assay on a Roche HITACHI Cobas e 601 (Tokyo, Japan) analyzer. CRP was measured nephelometrically with a Siemens BN II (New York, USA) analyzer. Results: The mean age ± Standart Deviation (mean ± SD) of the patients was 41.7 ± 14.2 years and the mean ± SD of the control group was 43.2 ± 11.1 years NT-proBNP levels in the patients were found as mean ± SD 566,8 ± 720,1 pg/ml, median 240 pg/ml, the mean ± SD in the control group was 37.6 ± 23.3 pg/ml (p = 0.0003). There was no significant correlation between NT-proBNP and fever, CRP and PCT. A moderate correlation was found between NT-proBNP and leukocyte counts in the remaining 24 patients after removal of chemotherapy-induced cancer patients (n = 7), (r =0,43, p=0,03). In multiple regression analysis it was determined that fever was as effective as 30% (r partial) on NT-proBNP. NT-proBNP levels in cultured positive patients were mean ± SD 1174 ± 1015 pg/ml and 355 ± 443 pg/ml in the cultured negative patients (p = 0,058). NT-proBNP values obtained in eight patients during hospitalization and after fever reduce were found as 531.4 ± 521.3 and 183.5 ± 140.1 pg/ml respectively ( p=0,04). Conclusıon: We found that NT-proBNP levels increased during fever and decreased as the fever decreased.