Üniversite öğrencilerinin yaşam anlamı ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining of the relationship between meaning in life and psychological well-being of university students
- Tez No: 517130
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam anlamı, psikolojik iyi olma, üniversite öğrenciler, yaş, cinsiyet, The meaning ın life, psychological well-being, university students, age, gender
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin yaşam anlamı ve boyutlarının psikolojik iyi olma ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmada üniversite öğrencilerinin yaşam anlamı ve boyutları ile psikolojik iyi olma düzeylerinin yaş ve cinsiyet değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Çukurova Üniversitesinde çeşitli bölümlerde okuyan 345 kadın ve 252 erkek olmak üzere toplam 597 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Steger, Frazier, Oishi ve Kaler (2006) tarafından geliştirilen, Akın ve Taş (2011 tarafından Türk kültürüne uyarlanan“Yaşam Anlamı Ölçeği”ve Ryff (1989a) tarafından geliştirilen ve Cenkseven (2004) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Psikolojik İyi Olma Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada puanları karşılaştırılacak gruplar için elde edilen ölçümler normallik sayıltısını karşılamadığından analizler Non-Parametrik testlerden Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney U testi ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon Kat sayısı teknikleri ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin yaşam anlamı, mevcut anlam ve aranan anlam ile psikolojik iyi olma arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde ilişki olduğu bulunmuştur. Yaşam anlamı ve alt boyutları ile psikolojik iyi olma düzeylerinin yaşa göre anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna da ulaşılmıştır. Bu sonuçların yanı sıra kadınların psikolojik iyi olma düzeylerinin erkek öğrencilere göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur.. Araştırma sonuçları alanyazında yer alan araştırmalar ışığında yorumlanmış ve tartışılmış; araştırma bulgularına dayalı olarak uygulamacılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the relationship between meaning in life with its sub dimensions and psychological well-being of university students. Moreover, it was also attempted to determine whether the levels of university students' meaning in life and its sub dimensions and psychological well-being differentiate by age and gender in the study. The sample of the study consisted of 597 college students (345 male, 252 female) studying in various departments of the Cukurova University in 2016-2017 academic year. Data in the study collected through“The Meaning In Life Scale”developed by Steger, Frazier, Oishi and Kaler (2006) and adapted into Turkish Culture by Akın and Taş (2011) and“Psychological Well-Being Scale”developed by Ryff and adapted to Turkish by Cenkseven. Data were analyzed by SPSS 22.0 package program. Because data obtained in the research didn't meet the normality premises precisely, analysis was conducted through non-parametric tests. Non-parametric tests, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney U and Spearman Correlation test were applied. Result of research showed that there is a relationship between the meaning in life, presence of meaning and search for meaning and psychological well-being of university students. It was obtained that the meaning in life with its sub-dimensions and psychological well-being differentiate by age significantly. Beside these results, psychological well-being levels of female students were found higher significantly than male students. The results of research were interpreted and discussed in the light of relevant researches in psychology literature; recommendations were made for experts and researchers in the field.