Sukuk endeksi getirileri ile faizsiz yatırım araçlarının getirileri arasındaki ilişkinin Granger nedensellik testi ile analizi
Analysis of the relationship between the returns of the sukuk index and the returns of interest-free investment instruments by Granger causality test
  1. Tez No: 678547
  2. Yazar: HASRET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz Yatırım Araçları, Granger Nedensellik Analizi, İslami Finans, Kira Sertifikası, Sukuk, Granger Causality Analysis, Interest Free Investment Instruments, Islamic Finance, Lease Certificate, Sukuk
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Modern anlamda 1960'lı yıllarda ilk bankacılık faaliyetleri ile gelişmeye başlayan İslami finans özellikle 2000'li yıllarda hızlı bir büyüme yaşamıştır. İslami finans yapısının 2008 yılındaki finansal krize karşı göstermiş olduğu dayanıklılık, uluslararası piyasalarda dikkatleri üzerine çekmiş ve İslami finans ürünlerine olan güveni arttırmıştır. İslami finans ürünü olan sukuk, dünyada ilk kez Müslüman ülkelerde ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise herhangi bir varlığa dayalı ve bu varlığın değeri ile orantılı olarak çıkarılan ve alıcısına kar payı ve mülkiyet hakkı sunan bir menkul kıymete dönüşmüştür. Türkiye'de kira sertifikası olarak tanınan sukuk, diğer yatırım araçlarından farklı olarak temelinde faiz bulundurmamakta ve bir varlığa dayalı olarak çıkartılmaktadır. Bu çalışmada, faizsiz yatırım aracı olan kamu ve özel sektör kira sertifikası (sukuk) endeksi getirileri ile faizsiz yatırım aracı olan gram altın, dolar ve euro getirileri arasındaki ilişki Granger nedensellik analizine göre ekonometrik olarak incelenmiştir. Birden fazla farklı türde faizsiz yatırım araçları bulunmaktadır. Ancak Gram altın, uds/try ve eur/try çalışmaya dahil edilmiştir. Analiz sonucunda kamu kira sertifikası endeksi ile dolar arasında tek yönlü Granger nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Kamu kira sertifikası ile gram altın ve Euro arasında ise herhangi bir Granger nedensellik ilişkisi tespit edilememiştir. Benzer şekilde özel sektör kira sertifikası endeksi ile faizsiz yatırım araçları arasında da Granger nedensellik ilişkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In modern terms, Islamic finance, which started to develop with the first banking activities in the 1960s, experienced a rapid growth especially in the 2000s. The resilience of the Islamic finance structure against the financial crisis in 2008 attracted attention in international markets and increased the confidence in Islamic finance products. Sukuk, an Islamic finance product, emerged for the first time in the world to be used in commercial activities in Muslim countries. Today, it has turned into a security based on any asset and issued in proportion to the value of this asset and offering dividends and property rights to its buyer. Known as Sukuk Sukuk in Turkey, it does not have interest in fundamentally different from other investment vehicles based on, and is removed as an asset. In this study, the relationship between the returns of the public and private sector lease certificate (sukuk) index, which is an interest-free investment instrument, and the returns of gram gold, dollar and euro, which are an interest-free investment instrument, is analyzed econometrically according to granger causality analysis. As a result of the analysis, a one-way granger causality relationship between the public lease certificate index and the dollar was determined. No granger causality relationship was found between the public lease certificate and gram gold and Euro. Similarly, there is no granger causality relationship between the private sector lease certificate index and interest-free investment instruments.