Total parenteral beslenmenin ileri düzey prematüre bebeklerde plazma alüminyum düzeyine etkileri
- Tez No: 517325
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Toksitite, Preterm, Total Parenteral Beslenme, Aluminum, Toxicity, Preterm, Total Parenteral Nutrition
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Preterm bebeklerin hayata adaptasyonu için kullanılan parenteral beslenme sıvılarının alüminyum içerdiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Alüminyumun vücutta birikerek, mental gelişimi bozduğu, kemik mineral yapısını etkilediği ve karaciğerde kolestaza neden olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda preterm bebeklerde parenteral nütrisyon ile alüminyum bulaşını incelemek amaçlanmıştır. Gebelik haftası ≤32 olan ve/veya 1500 gram altında doğan toplam 45 bebek çalışmaya alındı. Hastalar verilen günlük parenteral nutrisyon içerikleri kayıt edildi. Hastaların kordon kanındaki ve 14. gün serumundaki alüminyum düzeyleri karşılatırdığımızda istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı.Serum alüminyum düzeylerine etki eden faktörler incelendiğinde doğum kilosu, doğum haftası, anne yaşı ve cinsiyetle arasında anlamlı fark saptanmadı. Hastalara uygulanan antibiyotikleri alma süresi ile serum alüminyum düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmadı.Dopamin, dobutamin gibi inotrop ilaçlar ve serum alüminyum düzeyleri arasında anlamlı istatistiksel fark saptanmazken furosemid alım süresi ile serum alüminyum düzeyi arasında anlamlı fark vardı. Parenteral beslenme süresi 10 günden uzun olan hastaların serum alüminyum düzeylerindeki artış belirgin yüksek saptandı ancak istatistiksel fark saptanmadı. Parenteral beslenme hacmi ile serum alüminyum düzeyi arasında anlamlı fark saptanmadı. Parenteral solüsyon içerikleri incelendiğinde ilk 7 gün TPN içerisindeki kalsiyum ve magnezyum miktarları ile 14.gün serum alüminyum düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Hastaların labaratvuar değerleri ile serum alüminyum düzeyi arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak çalışmamızda, parenteral beslenme verilen preterm bebeklerde serum alüminyum düzeyindeki artış istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Parenteral beslenme süresi uzun olan bebeklerde serum alüminyum miktarlarında artış daha fazlaydı. Alüminyumun uzun dönem etkileri açısından araştırmamızın devam etmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are studies showing that parenteral nutrition fluids used for adaptation of preterm infants contain aluminum. It is known that aluminum accumulates in the body, disrupts mental development, affects bone mineral structure and causes cholestasis in the liver. In our study, we aimed to investigate parenteral nutrition and aluminum transmission in preterm infants. A total of 45 babies born during pregnancy week ≤32 and / or under 1500 gr were included in the study. Patients were recorded daily parenteral nutritional content. A statistically significant increase was observed when we compared the levels of aluminum in the cord blood and in the 14th day of the patients. When the factors affecting serum aluminum levels were examined, no significant difference was found between birth weight, birth week, mother age and gender. No statistically significant difference was found between the duration of taking antibiotics and serum aluminum levels.There was no statistically significant difference between inotropic drugs (such as dopamine, dobutamine) and serum aluminum levels.A significant difference between the duration of furosemid intake and the level of serum aluminum was found.The increase in serum aluminum levels of patients who were longer than 10 days of parenteral nutrition was significantly higher but no statistical difference was found.There was no significant difference between parenteral nutrition volume and serum aluminum level. When the contents of parenteral solutions were examined, a significant positive correlation was found between the amounts of calcium and magnesium in the TPN for 14 days and serum aluminum levels for 14 days. There was no significant difference between the laboratory values and serum aluminum levels of the patients. In conclusion, the increase in serum aluminum levels in preterm infants fed parenteral nutrition was found to be statistically significant. In infants with longer parenteral nutrition, the increase in serum aluminum levels was greater. It is planned to continue our research in terms of long term effects of aluminum.