Medya okuryazarlığı dersi kapsamında benimsenen yaklaşımlar ve uygulamalardaki aksaklıklar: Kayseri örneği
Similar approaches in the scope of media literature course and setbacks in the implementation: Kayseri example
- Tez No: 517538
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÖNÜRMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
 - Anahtar Kelimeler: Medya Okuryazarlığı, Öğretmen, Medya, Çocuk, Media Literacy, Teacher, Media, Children
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
Medya okuryazarlığı dersi, çocukların medya bilinci kazanmasında önemli rol oynamaktadır. Bu bilinci kazanan çocuk, kitle iletişim araçlarını doğru ve etkin kullanmayı öğrenmektedir. Eleştirel bakabilme ve izlediklerini yorumlayabilme gibi özellikler medya okuryazarlığı dersinin öğrencilere kazandıracağı yeteneklerden bazılarıdır. Medya eğitimi, medyanın zararlı etkilerinden korunma becerisini geliştirmekle beraber medyayı kendi yararına kullanma becerisini de geliştirmektedir. Medya okuryazarlığı dersinin uygulanmasında yaşanan aksaklıklar, eğitimcilerin ders kapsamında benimsedikleri yaklaşımlar ve öğrencilerin derse karşı tutumlarını incelemek amacıyla böyle bir çalışma yürütülmüştür. Bu çalışmada medyayı doğru kullanma ve medyadan faydalanma becerilerinin öğrencilere kazandırılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Medya okuryazarlığının amacı, önemi, hedefleri ve tarihsel süreci hakkında detaylı bilgiler verilerek, medyayı doğru okumanın önemi vurgulanmıştır. Ayrıca medyanın çocuklar üzerinde bıraktığı psikolojik ve sosyolojik etkiler tartışılmıştır. Böylelikle medya okuryazarlığı dersinin verimli hale gelmesi için bir adım atılmak istenmiş, dersin uygulanmasında yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek, gerekli düzenlemelerin yapılması amaçlanmıştır. Çalışma, Kayseri ilindeki beş ortaokulda“yarı yapılandırılmış görüşme tekniği”ve“katılımcı gözlem tekniği”ile gerçekleştirilmiş ve ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The media literacy course plays an important role in the children's gaining media awareness. The child who acquire this knowledge learns to use the mass media accurately and effectively. The ability to look critically and to interpret what they see are some of the values media literacy courses will bring to students. Media education improves the ability of the media to protect themselves from harmful effects as well as the ability to use the media for their own benefit. Such a study was conducted in order to examine the disruptions in the implementation of the media literacy course, the approaches the teachers have taken in the course and the attitudes of the students to the course. In this study, it was emphasized that students should be able to use the media properly and to use media. The aim of media literacy was emphasized by providing detailed information about the purpose, objectives, and historical process of media literacy. In addition, the psychological and sociological effects of the media on children are discussed. In this way, it is aimed to take a step to make the media literacy course fruitful and it is aimed to make necessary arrangements by drawing attention to the troubles experienced in the course implementation. The study was conducted in five middle schools in Kayseri with“ semi-structured interview technique”and“participant observation technique”and the results were evaluated.