Derin boyun enfeksiyonlarında cerrahi ve klinik yaklaşım
Clinical and surgical approach in deep neck infections
- Tez No: 517715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEFA KINIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: DNI, Tracheotomy, Ludwing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
We aimed to retrospectively evaluate the patients who were admitted to Dicle University Hospital between 2012-2017 due to deep neck infection (DNI). In this study, patients with DNI may be treated with medical treatment, and irreversible life-threatening conditions may arise in spite of emergency surgery. All patients with DNI should be assessed in the light of detailed history, examination, imaging and laboratory examinations. Very rapid evaluation with follow-up and treatment can save many patients from this disease with morbidity and mortality.
Özet (Çeviri)
Çalışmamızda 2012-2017 arasında Dicle Üniversitesi Hastanesinde DBE nedenli yatış yapılan hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Bu çalışmada DBE'lu hastaların medikal tedaviyle tedavi olabileceği gibi acil cerrahiye rağmen geri dönüşümsüz hayatı tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. DBE'lu hastaların tümü ayrıntılı anamnez, muayene, görüntüleme ve laboratuar tetkikleri ışığında değerlendirilmelidir. Çok hızlı değerlendirme takip ve tedavi ile pek çok hasta morbiditesi ve mortalitesi olan bu hastalıktan kurtulabilir. Anahtar Sözcük : DBE, Trakeotomi, Ludwing