Suriyeli kadın göçmenlerin travmatik yaşantıya bağlı ruh sağlığı sorunlarının ve sosyal destek süreçlerinin incelenmesi
Examination of Syrian migrant women's trauma associated mental health problems and social support processes
- Tez No: 517760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Yerinden Edilme, Travmatik Olaylar, Göç Sonrası Yaşam Zorlukları, Adli Süreçler, Sosyal Destek, TSSB, Depresyon, Ruh Sağlığı, Migration, Migrant, Displacement, Traumatic Incidents, Post Migration Life Difficulties, Legal Procedures, Social Support, PTSD, Depression, Mental Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Suriyeli Kadın Göçmenlerin Travmatik Yaşantıya Bağlı Ruh Sağlığı Sorunlarının Ve Sosyal Destek Süreçlerinin İncelenmesi Amaç: Savaş insanlık tarihi boyunca birçok toplumsal yıkıma yol açmıştır. Savaştan en çok etkilenen, ülkesini, evini terk etmek zorunda kalan kadınlar göç öncesi ve göç sonrası yaşam zorluklarıyla da baş etmek durumunda kalmaktadırlar. Savaşın neden olduğu bu sorunlar kadınların ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı Suriyeli kadın göçmenlerin şiddet öyküleri ile ruh sağlığı sorunları, sosyal destek ve adli yardım süreçlerinin incelenmesi yoluyla göçmen kadınların sorunlarını araştırmak ve görünür kılmaktır. Yöntem: Araştırma 1 Temmuz- 15 Eylül 2016 tarihleri arasında İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'ne başvuran Suriyeli kadınlarla yapılan kesitsel nitelikte bir araştırmadır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 32.14'tür. Katılımcıların çoğunun göç öncesi bombalama, yakma ya da ikamet yerlerinin yerle bir edilmesine şahit olduğu (%90.4); göç sonrasında en çok yaşanan zorluğun ise, yeme-içme, barınma için yeterli para olmaması (%90.6) olduğu saptanmıştır. Suriyeli kadınların %19.16'sı Türkiye'de en az bir kere adli nitelikli bir olay yaşadığı ve çoğunluğunun hukuki süreç başlatmadığı görülmüştür (%88.2). Katılımcıların büyük çoğunluğunun (%78.3) BDE'ye göre hafif, orta ya da ağır düzeyde Depresyon tanısı aldığı görülmüştür. TSSB puanlarına bakıldığında, katılımcıların %28'inin HTE-DSM IV kriterleri üzerinden; %20.8'inin HTE-toplam puan üzerinden TSSB tanısı aldığı görülmüştür. Göç öncesi yaşanan travmatik olaylar ve göç sonrası yaşanan zorluklar arttıkça TSSB ve Depresyon düzeylerinin de arttığı saptanmıştır. Sonuç: Suriyeli göçmen kadınlar göç öncesi yaşadıkları travmatik olaylar ve göç sonrası yaşadıkları zorluklar nedeniyle psikopatoloji geliştirme açısından risk taşımaktadır. Bu nedenle göçmenlere yönelik ruh sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi ve göçmen kadınların sosyal ve hukuki haklarıyla ilgili bilgilendirilmesini amaçlayan çalışmaların yapılmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Examination of Syrian Migrant Women's Trauma Associated Mental Health Problems and Social Support Processes Objective: Throughout history wars have been led to many social destruction. Women have been affected, forced to leave their country and home and subjected to deal with life difficulties prior and after migration. As the outcomes of the war, these problems affected the mental health of the women. In this context, the main aim of this study is; investigation of the challenges of Syrian migrant women and making them visible regarding their violence history, mental health problems, legal and social support mechanisms. Method: This is a cross-sectional research, conducted in the“Organization for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants”in Fatih district of İstanbul between 1st July to 15th of September, 2016. The participants were the women applied to this organization. Results: The mean age of the women was 32.14 years. Most of the women have witnessed bombing, burning, and destruction of their residence (90.4%) before migration and have experienced lack of finance for food and accommodation after the migration (90.6%). 19.16% of Syrian women have experienced at least one criminal incident yet, the most of them have not initiated any legal action (%88.2). The results of BDI showed that the majority of the participants (%78.3) were diagnosed with mild, medium or severe levels of depression. 28% of the participants were diagnosed with PTSD by using HTQ -DSM IV criteria scores while %20.8 of the participants were diagnosed with PTSD by using HTQ-total scores. As the number of traumatic events experienced before migration and the difficulties experienced after migration increased, the levels of PTSD and depression were increased comparatively. Conclusions: Syrian migrant women are at risk for developing psychopathology due to the traumatic events they experienced before migration and the difficulties they experienced after migration. Therefore, it is thought that, it is important to develop mental health services for migrants and to make studies aimed at informing migrant women about their social and legal rights.