Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde sosyal yardımların Konya'daki kurumsal uygulamaları
Institutional applications in Konya with social assistance from social municipality understanding
  1. Tez No: 517877
  2. Yazar: MERYEM ERKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Adalet, Sosyal ve Toplumsal Belediyecilik, Sosyal Yardımlar, Social State, Social Justice, Social and Community Municipalities, Social Aids
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sosyal devlet kapsamında yerel yönetimlerin önemli bir ayağını sosyal belediyecilik oluşturmaktadır. Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde sosyal yardımların vatandaş odaklı, sürdürülebilir ve adil olması en önemli hususların başında gelmektedir. Bu çalışma, Belediyelerin yapmış oldukları sosyal yardımların asgari düzeyde bireyin kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri geçindirme imkânının olup olmadığının saptanması konusunda önem taşımaktadır. Aynı zamanda muhtaçlık durumlarıyla orantılı olarak yapılan ve bireyleri kendilerine yeterli duruma getirmek amacıyla ve yoksul kişilerin korunması yoluyla toplumsal huzurun sağlanması ve muhtemel sosyal sorunların önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu doğrultuda Konya Büyükşehir Belediyesinin sosyal belediyecilik uygulamaları ve sosyal yardımları çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Birinci bölümde; sosyal devlet, sosyal politika, sosyal adalet, sosyal hizmet, sosyal yardım ve sosyal belediyecilik başlıklarına yer verilmiştir. İkinci bölümde; yerel yönetimler, yerel yönetim ve sosyal devlet, sosyal devlet kapsamında sosyal yardımlar, Türkiye'de belediyelerin sosyal politika uygulamaları, sosyal belediyeciliğin kanuni çerçevesi, yoksullukla mücadelede belediyelerin rolü (sosyal belediyecilik bağlamında belediyelerin rolü ve sosyal yardımlar konusu ele alınmaktadır), yoksulluğu belirleyen faktörler, yoksullukla mücadelede sosyal devletin görevleri başlıklarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise; sosyal belediyeciliğin dünyadaki gelişimi, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde sosyal yardımların Türkiye'deki gelişimi, Konya örneği başlıklarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social municipalities constitute an important pillar of local governments within the scope of social state. Within the context of social municipalism, social assistance is at the forefront of citizen-focused, sustainable and fair. This study is important to determine whether the social benefits of the municipalities are at least sufficient to ensure that the individual has the opportunity to take care of him or herself. At the same time, it is important in terms of preventing social problems and ensuring social peace through the protection of the poor, in order to bring the individuals to their place and in proportion to their needs. In this direction, Konya Metropolitan Municipality's social municipality practices and social aids are examples of studying. In the first chapter; social state, social policy, social justice, social services, social assistance and social municipalities. In the second chapter; local governments, local governments and social state, social assistance within the scope of the welfare state, social policy of the municipalities in Turkey, social municipality's legal framework, the fight against poverty in the municipality of role (role of municipalities in the social municipal context and social assistance are discussed issue) , factors determining poverty, tasks of social state in struggle with poverty. In the third chapter; social development of the municipality's world, social municipality understanding of the development in Turkey within the framework of social assistance, have also been given the title of Konya example.