Kamu Personeli Seçme Sınavı'na hazırlanan adayların mizaç ve karakter boyutları ile sınav kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between temperament and character dimensions of candidates preparing for the Public Personnel Selection Examination and concerns of exam
  1. Tez No: 517966
  2. Yazar: LEYLA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KIRPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Kişilik Özellikleri, Mizaç, Karakter, Kamu Personeli Seçme Sınavı, Test Anxiety, Personality Traits, Temperament, Character, Public Personnel Selection Exam
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) hazırlanan adaylarınMizaç ve Karakter Envanteri ile ölçülen kişilik özellikleri ve sınav kaygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada adayların KPSS sınavına yönelik kaygı düzeyleri ve kişilik özellikleri arasındaki ilişki, envanter öncesi bireylere verilen kişisel bilgi formundaki bazı değişkenler ile ele alınmıştır. Araştırmaya 2017-2018 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde KPSS sınavına girecek olan lise/ortaöğretim, önlisans ve lisans son sınıf öğrencileri ile mezunlar olmak üzere 129'u kadın ve 121'i erkek toplam 250 aday katılmıştır. Verilerin toplanma sürecinde araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ile“Revize Edilmiş Sınav Kaygı Ölçeği”ve“Mizaç ve Karakter Envanteri”kullanılmıştır. Araştırma verileri, Sperman korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis sıralamalı tek yönlü varyans analizleri kullanılarak elde edilmiştir.Bu istatistiksel işlemler ise SPSS-20 (Statistical PackageforSocialSciences) kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, KPSS'ye hazırlanan adayların Mizaç ve Karakter Envanteri alt boyutları ile Revize Edilmiş Sınav Kaygı Ölçeği alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada ele alınan değişkenlerden cinsiyet, herhangi bir kurumda çalışma, aile gelir durumu, sınava çalışmaktan dolayı stres altında hissetme ve mezun olunan bölümle alakalı KPSS atamalarını yeterli düzeyde bulup-bulmama değişkenlerinin sınav kaygısı ve kişilik özellikleriüzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the personality traits, measured by Temperament and Character Inventory(TCI), and test anxiety,of the candidates preparing for the Public Personnel Selection Examination (Kamu Personel Seçme Sınavı:KPSS). The relationship between candidates' anxiety levels and personality traits for the KPSS test were discussed with some variables in the personal information form given to pre-inventory individuals. A total of 250 candidates, 129 female and 121 male, including high school, secondary school, associate degree and undergraduate final grade students and graduates who will take the KPSS examination in the province of Istanbul in 2017-2018 academic year, participated in the research.“Revised Test Anxiety Scale”,“Temperament and Character Inventory”and“Personal Information Form”that developed by the researcher were used in the process of data gathering. The research data was obtained using Sperman correlation analysis, Mann-Whitney U-test, Kruskal-Wallis one way analysis of variance. These statistical procedures were performed using SPSS-20 (Statistical Package for Social Sciences). As a result of the research, it was found out that there was a statistically significant relationship between the Temperament and Character Inventory subdimensions of the candidates preparing for the KPSS exam and their Revised Test Anxiety Scalesubdimensions. Variables in the study revealed that gender, working in any institution, family income situation, feeling stressed due to exam studies, and the variables of whether the candidates find the job placements by KPSS related to the graduate department adequate or not had an effect on test anxiety and components of personality.