Küresel pazarların gelişimi ve Türkiye'nin küresel pazarlardaki yeri
Development of global markets and Turkey's place in global markets
- Tez No: 517972
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MAHİR FİSUNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, küresel pazarlar, KOF endeksi, EKK Yöntemi, Globalization, Global markets, KOF index, Least Squares Method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Küreselleşme artan insan hareketliliğini, bilginin, eşyaların (malların) ve paranın (sermayenin) ulusal sınırlar ötesinde dolaşımını tarif eden bir terimdir. Bu terim 1980'lerde popüler olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu hareketlilik dünyada uluslar üzerinde; nüfus açısından, iktisadi açısından, politik, sosyal ve kültürel açıdan birbirine bağımlılığı doğurdu. Genelde küreselleşme iktisadi kavram olarak düşünülmesine rağmen (örneğin küresel pazarlar), bu süreç birçok sosyal ve siyasi etkileri de doğurdu. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin Küreselleşen dünyanın neresinde olduğu, özellikle küreselleşen dünyadaki dev ekonomilerle ilişkileri ve küresel pazarların önemi araştırılmıştır. Bu amaçla, 9 ülke grubu oluşturulmuş toplam 124 ülke 1970-2014 dönemini kapsayacak şekilde KOF küreselleşme endeksi değerleri kullanılarak bir araya getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization is a term that describes the increasing Human mobility, the circulation of information, goods (goods) and money (capital) beyond national borders. This term was popularized in the 1980s. In the world, this movement has given birth to the nation, in terms of population, economic, political, social and cultural dependence on each other. Although globalization is generally considered as an economic concept (e.g. global markets), this process has given birth to many social and political influences. The aim of this study was to investigate Turkey's position in the globalizing world, especially its relations with the giant economies in the globalizing world, and the importance of global markets. For this purpose, a total of 124 countries comprising 9 groups of countries were combined using KOF globalization index values to cover the 1970-2014 period.