Alopesi areata, telogen effluvium ve sağlıklı kontrollerde tiyol/disülfit dengesinin araştırılması
Evaluation of Thiol/Disulphide Homeostasis in Alopecia Areata, Telogen Effluvium and Healthy Controls
  1. Tez No: 517995
  2. Yazar: İREM GENÇ IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, telogen effluvium, tiyol, disülfit, tiyol/disülfit dengesi, Alopecia areata, telogen effluvium, thiol, disulphide, thiol/disulphide homeostasis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı alopesi areata (AA) ve telogen effluvium (TE) etyopatogenezinde oksidatif stresin rolünü, endojen nonenzimatik antioksidan mekanizmalardan biri olan tiyol/disülfit dengesiyle araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği'ne Ocak 2018-Mayıs 2018 tarihleri arasında başvuran 18-54 yaş arasında, klinik olarak tanı almış 41 AA, 40 TE hastası ve 40 kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi almamış ve ek hastalıkları bulunmayan AA ve TE hastalarında oksidatif stres belirteci olan serum nativ tiyol, disülfit değerleri ve disülfit/nativ tiyol oranları ölçülerek sonuçlar sağlıklı kontrollerin değerleriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Alopesi areata grubunda hastaların %58,5'i erkek, %41,5'i kadın, TE grubunda hastaların %47,5'i erkek, %52,5'i kadın, kontrol grubunun %62,5'i erkek, %37,5'i kadındı. Ortalama yaş, AA grubunda 32,9±10,9, TE grubunda 32,7±11,7 ve kontrol grubunda 34,3±10,5'ti. Alopesi areata grubunda nativ tiyol ortanca değeri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. Disülfit değerleri ve disülfit/nativ tiyol oranı AA hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Alopesi areata hastaları, alopesi patterni, tırnak tulumu ve aile öyküsü varlığına göre karşılaştırıldığında serum tiyol disülfit dengesinde farklılık gözlenmedi. Alopesi areata süresi ve alopesi şiddet ölçeği (Severity Alopecia Tool) skorları ile nativ tiyol, disülfit değerleri ve disülfit/nativ tiyol oranları arasında korelasyon saptanmadı. Telogen effluvium ve kontrol grupları arasında nativ tiyol, disülfit değerleri ve disülfit/nativ tiyol oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, AA'da oksidatif stresin rol oynadığı hipotezini desteklemektedir. Fakat TE hastalarında oksidatif stresin olası rolünü açığa çıkarmak için daha ileri çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the role of oxidative stress in ethiopathogenesis of alopecia areata (AA) and telogen effluvium (TE) via an endogenoeus non-enzymatic antioxidant mechanism, namely thiol/disulphide homeostasis. Materials and Methods: Clinically diagnosed 41 AA, 40 TE and 40 healthy subjects among patients who admitted to Ankara Numune Health Practice and Research Center Dermatology Outpatient Clinic in January 2018-May 2018, whose ages differ between 18-54 years were included in this study. Serum native thiol, disulphide parameters and disulphide/native thiol ratios were measured in AA and TE patients with no comorbidities and receiving no treatment, and these results were compared with healthy controls. Results: In AA group, 58,5% of patients were male and 41,5% were female, in TE group 47,5% were male and 52,5% were female and in control group 62,5% were male and 37,5% were female. Mean age was 32,9±10,9 in AA group, 32,7±11,7 in TE group and 34,3±10,5 in control group. Median native thiol levels in AA group were significantly lower compared to control group. Median disulphide levels and disulphide/native thiol ratio in AA group were significantly higher than the control group. In AA patients, alopecia pattern, nail involvement and family history didn't establish a difference in serum thiol disulphide homeostasis. Duration of AA and Severity Alopecia Tool (SALT) scores didn't show correlation with native thiol, disulphide levels and disulphide/native thiol ratio. There was no statistically significant difference in native thiol, disulphide levels and disulphide/native thiol ratio between TE and control groups. Conclusion: Results of this study supports the hypothesis that oxidative stress has a role in the ethiopathogenesis of AA. However, advanced studies are required to enlighten the role of oxidative stress in TE patients.