Sağlık çalışanlarında iletişim becerileri (Konya ili örneği)
Communication skills of health care workers (sample of Konya province)
- Tez No: 518110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İletişim Bilimleri, Hospitals, Health Care Management, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerileri, Sağlık Çalışanları, Sağlık Kurumları, Communication Skills, Health Care Workers, Health Institutions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET İnsanlar, kurumların en önemli kaynağıdır ve çalışan insanların iletişim becerileri düzeylerinin yüksek olması hem kendilerinin mutlu olmasına hem de kurumların daha kaliteli hizmet sunmasına sebep olmaktadır. Etkin iletişim becerileri kendiliğinden var olan bir yetenek değildir, öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Bu araştırmada amaç; kamu hastanesinde çalışanların iletişim becerilerini değerlendirmek, iletişim becerilerinin sosyo-kültürel özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek ve meslek grupları arasında karşılaştırmasını yapmaktır. Araştırmada nicel araştırma deseni ve tanımlayıcı nitelikte bulgular ortaya konulmuştur. Araştırma, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanmıştır. Araştırmanın evreni yaklaşık 2800 ve örneklem 462 personelden oluşmuş olup araştırmada basit rastgele örneklem yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın sınırlılığı ise araştırmada elde edilen bulguların sadece Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesini kapsamasıdır. Veri toplama aracı olarak yaş, cinsiyet, meslek, eğitim durumu vb. gibi çalışanlar hakkında bilgi toplamak için oluşturulmuş olan kısa bir“Kişisel Bilgi Formundan'' ve Korkut (1996a, 1997) tarafından geliştirilmiş İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 paket programından yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan 462 kişiden 112'si Başhekimlik personeli, 186'sı Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğü personeli ve 164'ü de İdari ve Mali İşler Müdürlüğü personelidir. İletişim becerileri ortalaması en yüksek 4,22 ile İdari ve Mali İşler Müdürlüğü personeli, en düşük ise 3,97 ile Başhekimlik personeli bulunmuştur. Meslek gruplarına göre araştırmaya katılanların %18,4'ü doktor, %26,4'ü hemşire/ebe, %5,8'i fizyoterapist, %13,9'u sağlık teknisyeni ve %35,5'i idari birimlerde çalışan personellerden oluşmaktadır. Evlilerin iletişim becerileri ortalamasının bekârların ortalamasından daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca en yüksek iletişim becerileri ortalaması 46 yaş ve üzerinde olanlarda olduğu görülmüştür. Yöneticilerin tutum ve davranışları iletişim becerileri açısından incelendiğinde tutum ve davranışların anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Araştırmaya katılanların mezuniyet durumu yönünden incelendiğinde lise ve dengi mezunlar ile yüksek lisans ve üzeri mezunların iletişim becerileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. ”Kurumda motivasyon artırıcı faaliyetler yapılıyor mu?'' sorusuna“evet'' yanıtını verenler ile ”hayır'' yanıtını verenlerin iletişim becerileri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Aylık gelir düzeyi incelendiğinde“1500-2500'' TL arasında geliri olanlar ile ”6000'' TL ve üzeri geliri olanların iletişim becerileri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırma sonucunda genel iletişim becerilerinin yüksek olduğu, iletişim becerileri ortalamalarının yaş, cinsiyet ve medeni durum açısından anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY People are the most important source of institutions and the high levels of communication skills of working people not only cause them to be happy but also provide institutions with better quality services. Effective communication skills are not inherent skills, they can be learned and improved. The aim of this research is assessing the communication skills of employees in public hospitals, determining whether communication skills differ according to socia-cultural characteristics and comparing between occupational groups. In the study, quantitative research figure and descriptive findings are revealed. Research, Konya education and research hospital.The population of the research consisted of approximately 2800 people and sample group consisted of 462 individuals. Simple random sampling method was applied in the research. As for limitation of the research, results got from the research include only Konya Training and Research Hospital. It is benefited from ''Personnel Information Form'' which includes data like a ge, gender, occupation, educational status, etc. , created to get data about staff and benefited from a short“Communication Skills Assessment Scale'' developed by Korkut (1996a, 1997). SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis of research data. Of the 462 people surveyed, 112 are Head Physician Staff, 186 are Health Care Services Personnel and 164 are Administrative and Financial Affairs Personnel. The highest average of communication skills is found in the Administrative and Financial Affairs Personnel with a level of 4.22, and the lowest average of communication skills is found in the Head Physician Staff with a level of 3.97. According to the occupational groups participated in the research, 18.4% of the respondents are physicians, 26.4% are nurses / midwives, 5.8% are physiotherapists, 13.9% are medical technicians and 35.5% are administrative staffs . It is clearly understood that the average level of communication skills of married people was higher than the single ones. It was also found that the highest communication skills average was in those aged 46 years and over. Attitudes and behaviors of the managers showed a significant difference in their attitudes and behaviors when examined in terms of communication skills. When the participants of the research are examined from the aspect of graduation, it is found meaningful difference between the communication skills of high school or equal to high school graduates and post graduate or higher graduate ones. It is seen that there is a significant difference at their communication skills between those who responded”yes "to the question '' Are motivation-enhancing activities carried out in the institution?'' and who responded ''no''. When the monthly income level is examined, it is found meaningful difference in terms of communication skills between those who earn between 1500-2500 TL and who earn over 6000 TL. As a result of the research, it is found that general communication skills are at a high level and communication skills average doesn't show any significant difference in terms of age, gender and marital status.