Yaşam deneyimlerinin yetişkinlerdeki benlik saygısı, psikolojik sağlamlık ve hayata verilen anlam ile ilişkisi
The relationship between life experiences and self-esteem, psychological resilience and the meaning of life in adults
- Tez No: 518127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Deneyimleri, Benlik Saygısı, Psikolojik sağlamlık, Hayatın Anlamı, Life experiences, self-esteem, psychological resilience, meaning of life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yaşam Deneyimlerinin Yetişkinlerdeki Benlik Saygısı, Psikolojik Sağlamlık ve Hayata Verilen Anlam İle İlişkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı tecrübe edilen yaşam deneyimleri ve bu deneyimleri farklı ölçülerde olumlu ya da olumsuz değerlendirme biçimleri ile kişilerin demografik özellikleri, benlik kavramının önemli bir alanı olan benlik saygısı, insanların deneyimlerden farklı etkilenmesinde rol alan psikolojik sağlamlık ve hayata verilen anlam arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın örneklemi olarak İstanbul ilinde eğitim veren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin akademik, idari ve destek hizmetleri personeli katılımcı olarak çalışmayaalınmıştır. Araştırma örnekleminde 79'u kadın ve 53'ü erkek olmak üzere toplamda 132 katılımcı bulunmaktadır. Verileri elde etmek üzere katılımcılara Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Sarason'un Yaşam Değişimleri Anketi (SYDA), Connor ve Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (CD-RISC), Rosenberg Benlik-Saygısı Ölçeği (Kısa Form) ve Hayatın Anlamı Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada, kadın ve erkek katılımcılar arasında yaşam deneyimi sayısı açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülürken (p=0,632), evli katılımcıların bekâr katılımcılara göre anlamlı ölçüde daha fazla yaşam deneyimi bildirdiği görülmüştür (p0,05) ancak bu üç bağımsız değişkenin birbiri içinde pozitif bir ilişkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Yaşam deneyimi sayısı ile psikolojik sağlamlığın ilişkisi bulunmasada, tecrübe edilen yaşam deneyimi sayısı arttıkça psikolojik sağlamlığın alt boyutu olan ruhsallığa eğilimin azaldığı bulgusuna ulaşılmıştır (p=0,43). Sonuç:Çalışmanın sonucunda, yaşam deneyimlerine kolaylıkla ve genellenebilir bir şekilde olumlu ya da olumsuz yaşam olayı denilemeyeceği görülmektedir. Ancak katılımcıların çoğunluğu tarafından olumlu/olumsuz değerlendirilen deneyimlerin genellikle aile ve yakın ilişkilere dair olduğu görülmüştür. Yaşam deneyimlerinin ve yaşam deneyimlerini değerlendiriş biçimlerinin ruh sağlığına etkisini araştıran daha geniş kapsamlı ve sosyokültürel açıdan daha heterojen örneklemde yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship between Life Experiences and Self-Esteem, Psychological Resilience and the Meaning of Life in Adults Objective: The purpose of this study is to examine the relationship between life experiences and the ways in which these experiences are assessed positively or negatively in different extent, also with in demographic information of participants and the self-esteem, which is an important area of self-concept, psychological resilience, which plays a role in people being affected differently from experiences and the meaning given to life. Method: As a sample of the research, the academic, administrative and support services stuff of Fatih Sultan Mehmet Vakıf University in Istanbul were taken. In the sample of the research, there are 132 participants, 79 of whom are women and 53 are men. To get the data from participants Informed Consent Form, Demographic Information Form, Sarason'sLife ExperiencesSurvey, Connor–Davidson Resilience Scale (CD-RISC), Rosenberg Self-Esteem Scale (Short Form) and Purpose in Life Scalewereused. Results: In the study, while there was no significant difference in the number of life experiences between male and female participants(p=0,632), it was seen that married participants reported significantly more life experiences than single participants(p0,05). However, there is a positively relationship between these three independent variables in each other. Despite there is no meaningful relationship between the number of life experiences and psychological resilience, it was found that while the number of life experiences increased, the tendency of spirituality which is sub-dimension of psychological resilience decreased(p=0,43). Conclusions: As a result of the study, it can be seen that the life experiences cannot be called as positive or negative life events easily and generally. However, it has been seen that the positive/negative experiences assessed by the majority of participants are usually related to family and close relationship issues. There is a need for more comprehensive and more heterogeneous sample, in the content of sociocultural extends, studies to be conducted the impact of life experiences and ways of evaluating life experiences on mental health.