Duygusal zekânın çalışanların bireysel yenilikçiliği üzerindeki etkisi: Teknoloji şirketlerine yönelik bir araştırma
The impact of emotional intelligence on employee's personal innovativeness: A research on technology companies
- Tez No: 518360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RIZA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygusal Zekâ, Bireysel Yenilikçilik, Teknokent, Teknoloji, Emotion, Emotional Intelligence, Personal Innovativeness, Technology, Technocity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Duygusal zekânın iş yaşamındaki etkileri akademik çalışmalarda sıklıkla ele alınmıştır. Özellikle iş tatmini, örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı ve çalışanların performansı gibi değişkenlerin duygusal zekâ ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Çalışanların duygusal zekâ özelliklerinin gelişmiş olması, uluslararası büyük şirketler tarafından son derece önemli görülmektedir. Bunun yanında, hem sosyal hem profesyonel alanlardaki gelişmelere uyum sağlayacak bireysel yenilikçilik becerisine sahip çalışanlara duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Araştırmanın temel amacı, yenilikçilik ile doğrudan bağlantılı olan teknoloji firmalarında çalışanların duygusal zekâ yeteneklerinin bireysel yenilikçilikleri üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu doğrultuda teknoloji alanındaki firmaların her kademeden çalışanlarına duygusal zekâyı ölçmek amacıyla Petrides ve Furnham tarafından geliştirilen Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği-Kısa Formu ile bireysel yenilikçiliği ölçmek amacıyla Hurt, Joseph ve Cook tarafından geliştirilen Bireysel Yenilikçilik Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın anakütlesini, Boğaziçi Teknopark, İTÜ ARI Teknokent, Yıldız Teknopark, Teknopark İstanbul ve İstanbul Teknokent'te faaliyet gösteren çeşitli sektörlerden firmalarda çalışan 164 kişi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında geliştirilen hipotezlerin test edilmesi için T-Testi, Anova, Pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analizlerin sonuçları değerlendirildiğinde duygusal zekânın“iyi oluş”ve“sosyallik”boyutunun bireysel yenilikçiliğe pozitif yönde etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca; duygusal zekâ tüm boyutları itibariyle bireysel yenilikçilikle; bireysel yenilikçilik de kendi boyutları itibariyle duygusal zekâyla farklı derecelerde, anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkiye sahiptir. Araştırmada son olarak; değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu gibi demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of Emotional Intelligence on business life are often addressed in academic studies and revealed that it is related to variables such as job satisfaction, organizational commitment, organizational citizenship behavior and employee performance. The development of Emotional Intelligence skills of employees is considered very important by international giant companies. Morever, there is a growing need for employees with Personal Innovativeness skills, who are always up to date in terms of developments and innovations in all social and professional areas. The main aim of this research is to determine the impact of Emotional Intelligence skills on employees' Personal Innovativeness. For this purpose, the Individual Innovation Scale developed by Hurt, Joseph and Cook (1977) was applied to measure Personal Innovation. The Emotional Intelligence Scale-Short Form developed by Petrides and Furnham was also applied to measure Emotional Intelligence of employees at technology companies. This study examined 164 people working in various sectors operating in Boğaziçi Teknopark, ITU ARI Technocity, Yıldız Teknopark, Teknopark Istanbul and Istanbul Technopolis. T-Test, Anova, Pearson correlation and regression analysis were used to test hypotheses developed within the scope of the research. According to the results of this analysis, Emotional Intelligence is positively correlated with all the four dimensions of personal innovativeness and vice versa. Overall, the findings illustrated that“Well-being”and“Sociability”dimensions of emotional intelligence have a positive impact on personal innovativeness. Additionaly, the effect of various demographic factors on Emotional Intelligence and Personal Innovativeness was examined.