Ayşe Şasa'nın sinemasal düşüncesine eleştirel yaklaşım
A critical approach to Ayşe Şasa's cinematic thought
  1. Tez No: 518417
  2. Yazar: MELTEM İŞLER SEVİNDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME NEŞE KAPLAN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ayşe Şasa, Türk Sineması, Yeşilçam, Toplumsal Gerçekçilik, Söylem Analizi, Ayşe Şasa, Turkish Cinema, Yeşilçam, Socio-Realism, Discourse Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, senarist Ayşe Şasa'nın Türk sineması düşüncesine kattığı sinema kuramları incelenmiştir. İlk bölümde, Türk sineması tarihi detaylı bir şekilde irdelenmiş, sinema üzerine ortaya atılan fikirler, uygulamalar ve yöntemler üzerinden Türk sinemasının düşünce tarihi oluşturulmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda, Ayşe Şasa'nın hayatı, ortaya attığı sinema kuramları ve 1960'lar sinema ortamında tartışılan sinema kavramlarındaki yeri incelenmiştir. Son kısımda ise Ayşe Şasa'nın senaryoları üzerinden söylem analizi yapılmış ve bu analizler yapılırken Michel Foucault'un, Pierre Bourdieu'nun ve Karl Marx'ın kavramlarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that cinema theories added by scriptwriter Ayşe Şasa to thought of Turkish cinema. In the first part, the history of Turkish cinema was scrutinized in detail, it was tried to establish the history of thought of Turkish cinema through ideas, practices and methods put forward on cinema. In the second part, the life of Ayşe Şasa, the theories of cinema that she revealed, and her place in 1960's cinema environment are examined. In the last part, discourse analysis was made through the scenarios of Ayşe Şasa, and these analyzes were made using the concepts of Michel Foucault, Pierre Bourdieu and Karl Marx.