Recommend system for hotel selection with K-NN method
Otel seçimi için tavsiye sistemi kNN üretimi ile
  1. Tez No: 518486
  2. Yazar: OMAR HAKIM HAMZAH HAMZAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİM KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: e-ticaret, otel arama, kullanıcı tercihi, k-NN, öneri sistemi, E-commerce, Hotel searching, User preference, k-NN, Recommendation system
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Günümüzde, e-ticaret endüstrisi geliştiği ve tahmin edilemez bir hal aldığı için, insanlar istedikleri şeyleri elde etmek için internet sitelerine müracaat etmektedir. Bu nedenle ihtiyaçları düzenlemek, insanların istekleri arasından en iyi sonucu tahmin etmek için daha uygun içeriği belirlemek amacıyla fikirleri dikkate alan verimli bir araç olan bir öneri sistemine oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda, internet üzerinden otel arama gelişim oranı oldukça hızlı bir şekilde artmıştır ve bu durum internet üzerinden otel aramayı çok miktardaki çevrimiçi bilgiden dolayı zorlu bir iş haline getirmektedir. Birçok tecrübesiz kullanıcı için, bir otele karar vermek oldukça uzun bir süre almaktadır. Bu tez çalışmasında, kullanıcılar için otel önermeyi amaçlayan, İçerik Temelli Filtreleme ile çalışan elzem bir yöntemi sunmaktayız. Bu yöntem iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama otellerin fiyat, otelin belirli bir şehirdeki en önemli yerlerine olan uzaklığı ve otel yıldız sayısı gibi ortak özelliklerine dayanmaktadır. Bu amaçla, bir sınıflandırma algoritması (K-en yakın komşular) tasarladık ve bunu otel veritabanı üzerinde uyguladık. Kullanıcıların otellerle ilgili tercihlerini belirttikleri oldukça iyi bilinmektedir. Onların tercihlerine göre, oteller ve kullanıcıların ilgi alanları arasındaki benzerlik skorunu hesaplamaktayız, daha sonra K-en yakın komşu algoritması ile birleştirerek farklı mesafe ölçüm yaklaşımları vasıtasıyla en yüksek skorlu otelleri seçmekteyiz. İkinci aşamada ise, ilk aşamada önerilen ilk oteli seçip onun özellik ve niteliklerine dayalı olarak bir başka en yüksek skorlu otel listesi tahmin etmekteyiz. Tasarladığımız sistemin verimliliğini göstermek için sınıflandırma performansı bakımından kıyaslayarak farklı deneyler gerçekleştirdik.
Özet (Çeviri)
Nowadays, as the e-commerce industry is developing and getting to be unpredictable, people refer to online sites to obtain what they want. Thus, in order to arrange the needs or to predict the best result among their desires the recommendation system is needed which is a productive tool that considers opinion to recognize the more appropriate content is highly needed. In recent years, the growth rate of online hotel searching has increased much faster, which makes this online hotel searching a challenging task due to the abundant amount of online information. For many inexperienced users, it takes too long to determine a hotel. In this thesis, we proposed an essential method for recommending hotels for the users which employs Content-Based Filtering (CBF). It consists of two stages: First stage is based on common attributes of hotels such as price, the hotel's distance from the most famous sights in a particular city and hotel stars. To that end, we coded a classification algorithm (K-nearest neighbors) and applied it on hotel dataset. It is known well that users provide preferences about hotels. According to their preferences, we compute the similarity score between the hotels and the user's interests; then, select the top-n hotels with a few different distance measure approaches in combination with K-nearest neighbor algorithm. As for the second stage, we pick the first hotel recommended and predict another top-n hotel list based on this hotel's attributes and features. We have performed different experiments to demonstrate the effectiveness of the proposed system by comparing it in terms of classification performance.