Fonksiyonên çîrokan dı perwerdehiyê de (Vekolîn- tekst- analîz)
Masalların eğitimsel işlevleri (Araştırma- metin – analiz)
- Tez No: 518508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Masallar, Eğitim, İşlev, Analiz, Fairy Tales, Education, Function, Analyze
- Yıl: 2018
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Eğitimde Masalların İşlevleri konusu üzerinde durmaktadır. Araştırmada eğitim kavramı“Masalların çocuk ve yetişkinlerin eğitimindeki işlevleri nelerdir?”sorusu bağlamında ele alınmıştır. Araştırmamız, masalların eğitimsel işlevlerinin belirlenmesinin yanısıra, bu işlevlerin okullarda ve toplumda uygulanışının önemini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple Mardin Yöresi'nden röportaj ve gözlem metodlarıyla 25 adet masal derlenerek değerlendirilmişlerdir. Masallar, aşağıdaki metodlar çerçevesinde incelenmiştir. 1- Ch. Charrier ve R. Ozouf'un“Sözel Anlatım Alıştırmaları”Metodu. 2- Muhsine H. Yavuz'un“Masalların Mesaj Analizi”Metodu. Tez çalışmamızın sonucunda masalların hem çocuk hem de toplum eğitiminde önemli işlevleri üstlendiği gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu gerçekten hareketle masalların çocuk ve yetişkinlerin eğitiminde modern iletişim ve eğitim materyalleriyle kullanımı ve teşviki için özel bir önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This work focuses on the function of stories in education. In the research, the concept of education is approached in the context of the question“what is the function of fairy tales in the education of children and adults?”This research aims to draw attention to the importance of the application of these functions in schools and in society, as well as to determine the educational functions of the tales. For this, 25 fairy tales registered from Mardin Region are studied. The tales are examined within the framework of the following methods. 1- Ch. Charrier and R. Ozouf's“Verbal Expression Learning”Method 2- Muhsine H. Yavuz's“Method of Message Analysis of Cases”. The results of this study confirm my thesis that fairy tales have important functions in both child and community education. This means that a special attention should be given to the use and promotion of fairy tales with modern communication and educational materials in children's and adults education