Gebelik haftalarına göre cavum septum pellucidum hacminin nomogramının çıkarılması
Establishment of A gestational-age-based nomogram for cavum septum pellucidum volume
  1. Tez No: 518528
  2. Yazar: ASLIM ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEKİN SEZİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Üç-boyutlu ultrasonografi, cavum septum pellucidum, nomogram, VOCAL, Cavum septum pellucidum, nomogram, three-dimensional ultrasonography, VOCAL
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gebelik Haftalarına Göre Cavum Septum Pellucidum Hacminin Nomogramının Çıkarılması Cavum septum pellucidum (CSP), septum pellucidumun yaprakları arasında sıvı dolu bir boşluk olup fetal nöral aksın değerlendirilmesinde önemli bir yapıdır. Mevcut araştırmada, yapısal olarak normal fetüslerde 19-24. gebelik haftaları arasında üç boyutlu ultrasonografi ile CSP hacim ölçümlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, yapısal olarak normal 99 fetüste transabdominal ultrasonografi ile farklı klinik tecrübeye sahip gözlemciler tarafından Virtual Organ Computer-aided Analysis (VOCAL) yazılımı kullanılarak, üç boyutlu cavum septum pellucidum hacim ölçümleri yapıldı. Üç gözlemci arasındaki uyum sınıf içi korelasyon katsayıları (ICC) ve %95 güven aralıkları (GA) kullanılarak değerlendirildi. VOCAL yöntemi kullanılarak hesaplanan CSP hacmi ile gebelik haftası arasında anlamlı (p = 0.0001, r = 0.619) pozitif bağıntı mevcuttu. Gebelik haftasının bağımsız değişken olarak alındığı regresyon modellemesi sonucunda CSP hacmi = 0.058 – (1.016 x gebelik haftası) denklemi oluşturuldu. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı (perinatoloji yan dal uzmanlık öğrencisi) ile perinatoloji uzmanı arasındaki uyum nispeten yüksek bulundu (ICC: 0.78, %95 GA: 0.70-0.85). Daha az ultrasonografi tecrübesi olan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık öğrencisinin diğer gözlemciler ile uyumu ise nispeten düşüktü (uzmanlık öğrencisi - uzman ICC: 0.57, %95 GA: 0.38-0.71 ve uzmanlık öğrencisi - perinatolog ICC: 0.50, %95 GA: 0.29-0.65). Bu veriler CSP hacim ölçümlerinde ultrasonografi deneyimi ve klinik tecrübenin önemli olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, VOCAL yazılımı ile 19-24 haftalık gebeliklerde üç boyutlu ultrasonografik CSP hesaplamaları, sadece deneyimli bir araştırmacı tarafından ölçüldüğünde uygulanabilir ve güvenilir gözükmektedir. Araştırmamızda Türk toplumunda ilk kez VOCAL yazılımı kullanılarak CSP hacimlerinin referans aralıkları oluşturulmuş ve CSP hacmini gestasyonel yaşın bir fonksiyonu olarak tahmin eden birinci dereceden denklem elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Establishment of a Gestational-age-based Nomogram For Cavum Septum Pellucidum Volume The cavum septi pellucidi (CSP) is an important landmark in the evaluation of fetal neural axis, identified as a fluid-filled space between the leaves of the septum pellucidum. Visualization of the CSP has become an essential component of a second trimester prenatal ultrasound. In the present study, the aim was to determine CSP volume measurements with 3-dimensional ultrasound between 19-24 weeks of gestation in structurally normal fetuses. CSP volumes were calculated using transabdominal datasets obtained during 99 consecutive normal fetal ultrasound examinations by using 3-dimensional Virtual Organ Computer-aided Analysis (VOCAL) software within a single unit. Agreement among 3 independent observers with different experience levels of ultrasonography (year 2 obstetrics and gynecology resident, year 2 maternal-fetal medicine (MFM) fellow, and MFM specialist) was evaluated, using absolute agreement intraclass correlation coefficients (ICC) and 95% confidence intervals (CI). There was a significant positive correlation across VOCAL-calculated CSP volume and gestational age (r = 0.619, p = 0.0001). CSP volume was predicted using regression models by the following formula: Volume = 0.058 – (1.016 x gestational week). Interobserver agreement between MFM fellow and specialist was relatively high (ICC, 0.78; 95% CI, 0.70-0.85), whereas limited ultrasound experience (resident) was associated with fair agreement with other observers (ICC for resident and fellow, 0.57; 95% CI, 0.38-0.71 and ICC for resident and MFM specialist, 0.50; 95% CI, 0.29-0.65). In conclusion, 3-dimensional ultrasound CSP calculations between 19-24 weeks of gestational age using VOCAL software seem feasible and reliable only when measured by an examiner with particular sonography experience. Reference ranges of CSP volumes using VOCAL from 19 through 25 weeks of gestation were established in Turkish population. A first-degree model to estimate CSP volume as a function of gestational age was also constructed.