Gestasyonel tirotoksikozun klinik, laboratuvar bulguları, gebelik seyrine etkisi ve antitiroid ilaç başlanması için serbest T4 referans aralıklarının belirlenmesi
Clinical and laboratory findigns of gestational thyrotoxicosis, determination of free T4 reference intervals for the pregnancy variety effect antithyroid drug start
  1. Tez No: 518527
  2. Yazar: MÜSEMMA OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KUTLUTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gestastonel, tirotoksikoz, serbest T4, antitiroid ilaç, Gestational, thyrotoxicosis, free T4, antityhroid drug
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Gebelikte görülen hipertiroidizmin birçok nedeni vardır ve Gestasyonel Geçici Tirotoksikoz gebeliğin ilk trimesterinde hCG düzeyindenki artışa bağlı olarak ortaya çıkan otoimmün olmayan bir tirotoksikozdur. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hCG seviyesi düşer ve bu durum genellikle düzelir, tedavi gerektirmez. Ancak gebelik esnasında semptomatik olan ve kendiliğinden düzelmeyen hastalara ilaç tedavisi gerekebilmektedir. Biz bu çalışmada kliniğimize başvuran ve tirotoksikoz tespit edilen gebelerin klinik bulgularını, laboratuar parametrelerini, serbest T4 düzeyinin gebelik süresince seyrini, ilaç başlanıp başlanmamasını, gebelik komplikasyonlarını inceleyerek özellikle ilaç başlamak için hangi serbest T4 düzeylerinin kabul edilmesi gerektiğini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya GOP Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'ne başvuran ve gestasyonel tirotoksikoz tanısı alan 45 bayan hasta dahil edildi ve hastaların serbest T4, TSH, anti TPO düzeyleri, hemogram, biyokimya parametreleri çalışıldı. Hastaların tiroid hormon seviyeleri ve gebelikte meydana gelen semptomları sık aralıklarla takip edildi. Bu hastalardan yalnızca 15'ne (%33,3) ilaç başlandı ve 30 hasta (%66,7) ilaçsız takip edildi. İlaç başlanan hastaların ortalama serbest T4 düzeyleri 2,89 ± 0,99 ng/dL olarak bulundu. İlaç başlanan 10 hastada şiddetli bulantı kusma, 3 hastada çarpıntı ve 2 hastada semptom yoktu. Hastalar ilaç kullanmaya ortalama olarak 10,7 ± 4,2 haftada başladı ve toplam ilaç kullanım süresi ise ortalama 10,13 ± 6,52 hafta idi. Bütün hastalarda serbest T4 düzeyinin normale dönmesi, şikayetlerin düzelmesi nedeni ile ilaç kesildi. Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmada gestasyonel geçici tirotoksikoz tanısı konulan ve ilaç başlanan 15 hastanın başlangıç serbest T4 seviyesi 2,89 ± 0,99 ng/dL bulundu. Hastalar ortalama 10,13 ± 6,52 hafta ilaç kullanmış olup gebelik sonuna kadar ilaç kullanan olmamıştı. İlaç başlamak için hangi serbest T4 değerinin kabul edilmesi konusunda daha fazla hastanın incelendiği geniş kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
There are many reasons for hyperthyroidism in pregnancy and Gestational Transient Thyrotoxicosis is a non-autoimmune thyrotoxicosis caused by an increase in hCG level in the first trimester of pregnancy. The hCG level falls in the later stages of pregnancy and this condition usually improves and treatment is not required. However, during pregnancy the symptomatic and spontaneous remission of the medication may be necessary. In this study, we aimed to invastigate clinical findings, laboratory parameters, course of free T4 level during pregnancy, initiation of drug administration, pregnancy complications and which free T4 levels should be accepted in order to initiate the drug in pregnant women who have applied to our clinic and thyrotoxicosis. Forty-five female patients who were admitted to GOP University Medical Faculty Endocrinology and Metabolism Policlinic and who were diagnosed with gestational thyrotoxicosis were included in the study. Free T4, TSH, anti TPO levels, hemogram, biochemical parameters of patients were studied. Patient's thyroid hormone levels and gestational symptoms were monitored at frequent intervals. Only 15 of these patients (33%) were on medication and 30 patients (66.7%) were followed without medication. The free T4 levels of the patients who started the medication were found to be 2,89 ± 0,99 ng/dL. 10 patients had severe nausea vomiting, palpitation in 3 patients and no sypmtoms in 2 patients. Patients started to take medication 10,7 ± 4,2 weeks on average and the mean duration of medication was 10,13 ± 6,52 weeks. In all patients, the drug was discontunied on the grounds that the free T4 level returned to normal and complaints improved. In the present study we found that the initial free T4 level of the 15 patients who were diagnosed with gestational transient thyrotoxicosis and who strated the drug was 2,89 ± 0,99 ng/dL. The patients used medication for a mean of 10,13 ± 6,52 weeks and there was no medication until the end of the pregnancy. There is a need for extensive prospective studies to examine more patients to determine which free T4 value to initiate the drug.