Hemşirelerin örgüt iklimi algılarının ve değişime karşı tutumlarının belirlenmesi
Determining nurses' perceptions of organizational climate and attitudes towards change
  1. Tez No: 518533
  2. Yazar: GÜL ÇELİK ÖZTORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Örgüt İklimi, Değişim, Örgütsel Değişim, Nursing, Organizational Climate, Change, Organizational Change
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelerin örgüt iklimi algılarının ve değişime karşı tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki çalışma İstanbul ilinde 5 kamu hastanesinde çalışan 341 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgüt İklimi Ölçeği ve Değişime Karşı Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler, Student's t testi, One-way ANOVA, Games-Howell testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 31,94±8,04 olup, %80,6'sının kadın, %50,1'inin bekar, %51,6'sının lisans mezunu, %37'si 1-5 yıl mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin örgüt iklimi ölçeği toplam puan ortalaması 3,06±0,45 değişime karşı tutum ölçeği toplam puanı 60,80±11,07 olarak bulundu. Hemşirelerin örgüt iklimi algıları toplam puanları ile değişime karşı tutum toplam puanları arasında pozitif yönde iyi düzeyde, anlamlı ilişki saptandı (r= 0,602; p=0,001). Sonuç: Hemşirelerin örgüt iklimi algılamalarının orta düzeyde, değişime karşı tutumlarının ise düşük düzeyde olduğu ve hemşirelerin örgüt iklimi algılamaları yükseldikçe değişime karşı tutumlarınında olumlu yönde arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was performed to determine nurses' perception of organizational climate and attitudes towards change. Material and Method: The descriptive study was performed with participation of 341 nurses from 5 public hospitals in Istanbul. Information Form, Organizational Climate Scale and Attitude Against Change Scale were used to collect data. Descriptive statistics, Student's t test, One-way ANOVA test, Games-Howell test, Kruskall Wallis-H test, Mann Whitney-U test and Spearman's Correlation Analysis were used to evaluate the data. Results: The participant nurses had a mean age of 31.94±8.04 years, 80.6% were females, 50.1% were single, 51.6% had high-school degree and 37% had 1-5 years of professional experience. The nurses' total mean scores from the organizational climate scale and from the attitude against change scale were 3.06±0.45 and 60.80±11.07, respectively. There was a positive, good, statistically significant relationship between the nurses' total scores from organizational climate perceptions and their total scores from the attitude against change scale (r= 0,602; p=0,001). Conclusion: The nurses had medium level organizational climate perceptions and poor attitudes towards change, and there was a positive and it was seen that nurses' positive attitudes towards change increased as perceptions of organizational climate increased.