Kindling uygulanmış wistar ve genetik absans epilepsili sıçanlarda nörogenezin incelenmesi
Investigation of neurogenesis in kindled wistar and genetic absence epileptic rats
  1. Tez No: 518558
  2. Yazar: CANSU KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ŞİRVANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Doublecortin, hipokampus, kindling, nörogenez, Doublecortin, hippocampus, kindling, neurogenesis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Dünyada yaklaşık 50 milyon kişiyi etkileyen epilepsinin en sık görülen tipi temporal lob epilepsisidir (TLE). Hayvanlarda uygulanan kimyasal ve elektriksel kindling yöntemleriile TLE modeli oluşturulabilmektedir. Bu çalışmada pentilentetrazol (PTZ) uygulanmış erişkin Wistar ve GAERS sıçanların hipokampusunda immünfloresan yöntemlerle nörogenezin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:250-300 gr ağırlığında erişkin Wistar ve GAERS albino suşu sıçanlara kimyasal kindling oluşturmak amacıyla gün aşırı subkutan yol ile PTZ (35 mg/kg) uygulandı. Ardı ardına 5 kez evre 5 nöbet geçiren hayvanlar kindled olarak kabul edildi. Son evre 5 nöbetten sonra 7. ve 14. günlerde derin anestezi altında intrakardiyak perfüzyon fiksasyonu yapıldı.İmmünfloresan metodlarla yeni oluşan nöronları göstermek amacıyla anti-doublecortin (DCX), astroglial hücreleri göstermek için anti-glial fibriller asidik protein (GFAP), olgun nöronları göstermek için anti-nöronal nüklear antijen (NeuN)primer antikorlarıyla boyamalar yapıldı ve kesitler floresan mikroskobunda incelendi. Bulgular ve Sonuç: GAERS kontrol grubunda Wistar kontrol grubuna göre, Wistar PTZ gruplarında kendi kontrollerine göre daha fazla DCX pozitif hücre olduğu saptandı. Bu çalışmanın bulguları GAERS sıçanların daha önceki çalışmalarda saptanan elektriksel kindlinge olan dirençlerinin nörogenez artışıyla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The most common type of epilepsy affecting about 50 million people worldwide is temporal lobe epilepsy (TLE). Chemical and electrical kindling methods in animals can be used to form TLE model. In the present study, it was aimed to investigate neurogenesis in the hippocampus of adult kindled Wistar and GAERS rats by immunofluorescence methods. Materials and Method:Adult Wistar and GAERS albino rats weighing 250-300 gr were injected PTZ (35 mg/kg) subcutaneously every other day to produce chemical kindling. Animals having 5 times grade 5 seizures were considered to be kindled. Intracardiac perfusion was performed under deep anesthesia on the 7th and 14th days after the last grade 5 seizure. Immunofluorescence methods were used to demonstrate newly formed neurons, astroglial cells, and mature neurons, by usinganti-doublecortin (DCX),anti-glial fibrillary acidic protein (GFAP), and anti-neuronal nuclear antigen (NeuN)primary antibodies, respectively. Sectons were then examined under fluorescence microscope. Results and Conclusion: DCX positive cells were found to be increased in GAERS control group compared to the Wistar control group; and in Wistar PTZ group compared to the Wistar control group. The findings of the present study suggest that the resistance to electrical kindling of GAERS reported in previous studies might be related to the increased neurogenesis in this strain.