Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların sağlık bilgisine ulaşmak için sosyal medya-internet-tv kullanım durumu, tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda ve aile hekimleri hakkındaki görüşleri
Social media-internet-TV usage status to access health information of patients consulting family physician polyclinic and their opinions on complementary medical practices and family physicians
  1. Tez No: 518567
  2. Yazar: BELİS BENGÜ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Sosyal Medya, Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları, Family Medicine, Social Media, Complementary Medical Practices
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların sağlık bilgisine ulaşmak için sosyal medya- internet- TV kullanım durumu, tamamlayıcı tıp uygulamaları konusunda ve aile hekimleri hakkındaki görüşlerini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Kasım 2017 ile Ocak 2018 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalardan araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 150 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda katılımcıların yaş, cinsiyet bilgilerini kapsayan demografik soru formu ile sağlık durumu, beslenme şekilleri, aile hekimleri ile ilgili görüşleri, alternatif tıp yöntemleri hakkındaki görüşleri gibi bilgileri kapsayan kategorik cevaplı sorular yer almaktadır. BULGULAR: Hastaların %62,7'si kadın geri kalanları erkektir. Tüm katılımcıların yaş ortalamaları ise 35,58 olarak hesaplanmıştır. Yapılan betimleyici ve Ki Kare analizleri sonuçlarına göre katılımcılar aile hekimliği sisteminin ülkemiz için uygun olduğunu, birinci basamağa hastaların daha çok reçete yazdırmak amacıyla geldiği ve katılımcıların büyük çoğunluğunun evde sağlık hizmeti almadığı saptanmıştır. SONUÇ: Aile hekimliğini ulaşılabilirliğine göre tercih edenler büyük çoğunluktadır. Hastalara aile hekimliğine gelmeden önce teşhis, tedavi ve rehabilitasyon sırasında nasıl davranmaları gerektiği hakkında bilgilendirilme ( medya ve sosyal paylaşım ağları gibi) yapılması iletişimi güçlendirecek ve beklenen faydayı artıracaktır. Aile hekimliğine gitme sıklığı arttıkça tamamlayıcı tıp uygulaması artmıştır. Bu artış hastaların sağlıkları ile daha çok ilgilendikleri gerçeği ile sorunlarına çözüm arayışını yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to examine the social media-internet-TV use situation, complementary medical practices and family physicians' opinions to reach the health information of the patients who applied to the aimed family medicine policlinic. MATERIALS AND METHOD: Therefore,150 people were included in the study, who volunteered to participate in the research from the patients that applied to the family medicine clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Health Practice and Research Hospital between November 2017 and January 2018. In line with the aim of the study, there are categorically answered questions covering the participants' demographic questionnaire including age, gender and health status, nutrition patterns, opinions about family physicians and opinions about alternative medicine methods FINDINGS: Of these, 62,7% are female and the rest are male. The average age of all participants is 35.58. According to the results of the descriptive and Chi-square analyzes, the participants found that the family medicine system was suitable for our country, in the first step the patients came to print more prescriptions and most of the participants did not receive health care at home. CONCLUSION: The majority of people prefer family medicine according to their availability. Informing them about how they should behave during diagnosis, treatment and rehabilitation before they arrive at the family medical center (such as media and social networking) will strengthen communication and enhance expected utility. As the frequency of going to family medicine increased, complementary medicine application increased. This increase reflects the fact that patients are more concerned with their health and their search for solutions to their problems.