SBÜ Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM aile hekimliği polikliniklerine başvuran hastaların akılcı ilaç kullanımı ölçeği puanlarının en yeni yaşamsal belirteç (newest vital sign) puanları ile karşılaştırılması
Comparison of rational use of drugs scale and newest vital sign scores between patients who applied to the family medicine polyclinics at Health Sciences University Dişkapi Yildirim Beyazit training and Research Hospital
  1. Tez No: 667180
  2. Yazar: İBRAHİM ERKAM CANTİMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rational use of drugs, NVS, Family Medicine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Aile Hekimliği Kliniğine başvuran 18 yaş üstü bireylerde akılcı ilaç kullanımı bilgisi, sağlık okuryazarlığı düzeyi ve bu iki durumun birbiriyle ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Aile hekimliği polikliniğine başvuran, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan bireylere yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Akılcı ilaç kullanım (AİK) bilgisinin değerlendirilmesi için Demirtaş ve arkadaşları tarafından oluşturulan Akılcı İlaç Kullanım Ölçeği-AİKÖ; sağlık okuryazarlığı düzeyinin belirlenmesi için Özdemir ve arkadaşları tarafından Türkçeye çevrilen Newest Vital Sign -NVS formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 324 kişi katılmıştır. Katılımcıların %67'si kadındır. Yaş ortalaması 40,82±12,52; üçte biri lise mezunu ve %35,5'i memurdur. Katılımcıların üçte birinin bir kronik hastalığı bulunmakta, %62,7'si reçetesiz ilaç kullanmaktadır. En sık reçetesiz olarak kullanılan ilaç ağrı kesicilerdir. AİKÖ'den aldıkları puan 37,91±4,54 olup %80,6'sı yeterli AİK bilgisine sahiptir. AİK bilgisi ile yaş, eğitim durumu ve meslek arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur. Katılımcıların NVS'den aldıkları puan 2,73±2,06 olup sadece %31,6'sı yeterli SOY düzeyine sahiptir. NVS puanı ile yaş, eğitim durumu ve meslek arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine the knowledge of rational use of drugs, the level of health literacy and the relationship between these two conditions in individuals over the age of 18 who applied to the Family Medicine Clinic. Materials and Methods: Face-to-face questionnaire was administered to individuals who applied to the family medicine clinic and met the inclusion criteria. Rational use of drugs scale, created by Demirtaş et al., was used for the evaluation of Rational use of drugs - RUD knowledge; the Newest Vital Sign- NVS form, translated into Turkish by Özdemir et al., was used to determine the level of health literacy. Results: 324 people participated in the study. 67% of the participants are women. The average age is 40.82 ± 12.52; one third of them are high school graduates and 35.5% are civil servants. One third of the participants has a chronic disease. 62.7% of them use non-prescription drugs. The most common over-the-counter medication is pain relievers. The score they got from RUD scale is 37.91 ± 4.54 and 80.6% of them have sufficient RUD knowledge. A statistically significant relationship was found between RUD knowledge and age, educational background, and profession. The score of the participants from the NVS is 2.73 ± 2.06, and only 31.6% of them have a sufficient health literacy level. A statistically significant relationship was found between the NVS score and age, educational status and profession. A positive correlation was found between RUD scale scores and NVS scores of the participants. Conclusion: For the sustainability of health, the patient's RUD knowledge and health literacy levels are important. The family medicine discipline, which has recently increased the frequency of referrals and deals with patients in all aspects, has an important place in increasing the RUD knowledge and health literacy levels of patients.