Plasenta akreata olgularında materyal ve perinatal sonuçlar
Maternal and perinatal outcomes in placenta acreata
  1. Tez No: 518703
  2. Yazar: SEFA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP ATAKAN AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta Akreata, Sezeryan Histerektomi, Postpartum Kanamalar, Bakri Balon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç. Kliniğimizde plasenta akreata olgularının tedavi yöntemleri, maternal ve yenidoğan sonuçlarını analiz etmek Metod. 2011-Mart 2108 yılları arasında kliniğimizde tadavi görmüş plasenta akreata olguları rektospektif olarak gözden geçirildi. Hasta dosyaları ve elektronik kayıtlar incelenerek kadınların demografik özellikleri, tedavi yöntemleri ve bunların maternal ve yenidoğan sonuçlarına ait veriler çıkarıldı. Sonuçlar. Çalışma tarihleri arasında tedavi edilmiş 95 akreata olgusu mevcuttu. Başka bir hastanede doğum yapmış ve doğum sonu kanama nedeniyle hastanemize sevk edilmiş 22 haftalık bir olgu dışında diğer 94 hasta hastanemizde doğum yaptı. Plasenta üç olguda fundusta ve kornual yerleşimli, kalan 92 olguda eski sezaryen yerini örtmekteydi. Plasentanın fundusta yerleştiği iki olgu dışında tüm kadınların eski sezaryen öyküsü vardı. Olguların 81(%85)'inde plasena previa mevcuttu. Kadınların 34'üne Bakri uterin balon tamponadı uygulandı, 61 kadına doğrudan sezaryen histerektomi uygulandı. Bakri balonu uygulanan 15 kadına postpartum kanama durmadığı için histerektomi yapıldı. Ortalama kan kaybı 3000 ml (800-7500) idi. Kadınların 27'sinde (% 29) mesane, 4'ünde (% 4) üreter yaralanması oluştu. Dokuz kadına (% 9) ovarian pleksus hasarı nedeniyle salpingooferektomi yapıldı. Yorum. Plasenta akreata olgularının büyük bir kısmı sezaryen histerektomi ile tedavi edilmektedir ve mesane yaralanm sıklığı yüksektir. Bakri balonu uygulaması kısmen başarılı olup tedavideki yeri için prospektif bir çalışma gereklidir.
Özet (Çeviri)
Pupose. To analyze treatment modalities and maternal and neonatal outcomes of placenta accreta cases that were managed in our clinic. Method. We reviewed cases of placenta accreta which had been treated in our clinic between 2011 and March 2108. Patient files and electronic records were reviewed to reveal women's demographic characteristics, treatment methods and their maternal and newborn results. Results. There were 95 cases of placenta acreata treated between study dates. Except for a 22-week-old case who delivered at another hospital and referred to this hospital due to postpartum hemorrhage, all 94 women were delivered at this hospital. The placenta was placed at the fundus and it covered one of the cornua in three cases Placenta covered the previous cesarean scar in the remaining 92 cases. Except for the two cases where the placenta was placed in the fundus, all the women had a previous cesarean section. There was placenta previa in 81 (85%) women. Sixty one women underwent cesaren hysterectomy directly, 34 women were treated with the Bakri uterine balloon tamponade. Nineteen women in whom Bakri balloon were applied underwent cesarean hysterectomy because postpartum hemorrhage did not stop. The median blood loss was 3000 ml (800-7500). Twenty-seven (29%) women had bladder injury, and four (4%) had ureter injury. Nine women (9%) underwent salpingooferectomy due to accidental ovarian vasculary injury. Conclusion. Mosof of cases of placenta accreta were treated with cesarean hysterectomy and the frequency of bladder injury was high. Bakri uterin balloon tamponade is partially successful and prospective studies were needed for the place of treatment. Keyword: Placenta Accreta, Cesarean Hysterectomy, Postpartum Hemorrhage, Bakri Balloon