Preterm dönemde doğum yapan plasenta akreata spektrumu olan gebeliklerin perinatal sonuçlarının; preterm ve term dönemde doğum yapan plasenta akreata spektrumu olmayan gebelikler ile karşılaştırılması
Comparison of perinatal outcomes of pregnancies with placenta accreta spectrum that gave birth at preterm and term periods with pregnancies without placenta accreta spectrum that gave birth at preterm and term periods
- Tez No: 963567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta akreata spektrumu, prematürite, RDS, TTN, morbidite, genel anestezi, kortikosteroid, kordon kan gazı, Placenta accreta spectrum, prematurity, respiratory distress syndrome, transient tachypnea of the newborn, neonatal morbidity, general anesthesia, corticosteroids, cord blood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Preterm dönemdeki plasenta akreata spektrumu (PAS) tanılı gebeliklerde perinatal sonuçları incelemek ve bulguları aynı gestasyon haftasında doğum yapan preterm kontrol ve ayrıca term dönemdeki kontrol grupları ile karşılaştırmak ve elde edilen bulgularla maternal risk durumu da gözetilerek perinatal sonuçları iyileştirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kohort olarak tasarlandı. 2020–2024 yılları arasında üçüncü basamak bir merkezde doğum yapan 127 preterm PAS, 127 preterm kontrol ve 160 term kontrol olgusu incelendi. Solunumsal ve sistemik perinatal komplikasyonlar, yenidoğan yoğun bakım (YYBÜ) yatış oranı ve süresi, mekanik ventilasyon ihtiyacı, doğum ağırlığı ve persentil değerleri, Apgar skorları, parenteral beslenme ihtiyacı, tam enteral beslenmeye geçiş süresi ve kordon kan gazı parametreleri değerlendirildi. Haftalara göre alt grup analizleri yapıldı. Genel anestezi yapılması, anestezi-doğum arası süre ve antenatal kortikosteroid uygulamasının etkileri korelasyon ve lojistik regresyon analizleri ile incelendi. Çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis testi, ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, korelasyon analizlerinde Pearson's testi, nedensellik analizlerinde ise lojistik regresyon kullanıldı. Bulgular: Preterm PAS grubunda; doğum ağırlığı ve persentil değerleri anlamlı şekilde daha düşüktü. Bu grupta RDS, solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakım yatışı ve NIMV ihtiyacı daha yüksekti. TTN ve konjenital pnömoni gibi diğer solunumsal komplikasyonlar, sistemik komplikasyonlar ve parenteral beslenme ihtiyacı yönünden fark gözlenmedi; ancak tam enteral beslenmeye geçiş süresi preterm PAS grubunda daha uzundu. Kordon kan gazı haftalar arası analizde preterm PAS grubunda 34. ve 35. haftalarda pH düzeyleri daha düşük bulundu. Preterm PAS grubunda genel anestezi uygulaması daha sık olup solunumsal destek ihtiyacı ile ilişkili bulundu. Anestezi-doğum arası sürenin etkisi sınırlıydı. Operasyonel faktörler ayarlandığında non invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı PAS varlığında anlamlıydı. Kortikosteroid uygulamasının etkili olması, öngörülen uygun zamanda ve tam kür yapılmasına rağmen erken haftalarda RDS oranı yüksekti. Solunumsal parametreler özellikle 36. Haftadan itibaren belirgin şekilde iyileşti. Sonuç: Preterm PAS olgularında, neonatal solunumsal morbidite ve fetal büyüme kısıtlılığı belirgindir. Bu sonuçlar yalnızca prematüriteden değil, plasental invazyon ve operasyonel faktörlerin etkileşiminden kaynaklanabileceğini işaret etmektedir. Bu nedenle, doğumun planlandığı hafta ile birlikte klinik koşullar, anestezi yöntemi ve antenatal müdahale zamanlaması dikkate alınarak doğumun mümkünse 35. hafta ve sonrasına planlanması perinatal sonuçları iyileştireceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate perinatal outcomes in pregnancies diagnosed with placenta accreta spectrum (PAS) during the preterm period. The findings were compared with those from a preterm control group delivering at the same gestational age and a term control group. The overarching objective was to enhance perinatal outcomes through the systematic consideration of maternal risk factors. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 127 preterm PAS cases, 127 preterm control cases, and 160 term control cases who delivered at a tertiary care center between 2020 and 2024. Evaluated outcomes included respiratory and systemic perinatal complications, neonatal intensive care unit (NICU) admission rates and duration, need for mechanical ventilation, birth weight and percentile values, Apgar scores, need for parenteral nutrition, time to achieve full enteral feeding, and umbilical cord blood gas parameters. Subgroup analyses were conducted based on gestational age. The effects of general anesthesia, the interval between anesthesia and delivery, and antenatal corticosteroid administration were assessed through correlation and logistic regression analyses. The Kruskal-Wallis test was used for multiple group comparisons, the Mann-Whitney U test for pairwise comparisons, Pearson's test for correlation analyses, and logistic regression for causal inference. Results: The preterm PAS group demonstrated significantly lower birth weights and percentile values. Rates of respiratory distress syndrome (RDS), NICU admission due to respiratory complications, and need for non-invasive mechanical ventilation (NIMV) were significantly higher in this group. No significant differences were observed in other respiratory complications (e.g., transient tachypnea of the newborn [TTN], congenital pneumonia), systemic complications, or parenteral nutrition requirements. However, the time to full enteral feeding was longer in the preterm PAS group. Umbilical cord blood analysis across gestational weeks, lower pH levels were observed in the preterm PAS group at 34 and 35 weeks. General anesthesia was more frequently administered in this group and was associated with increased need for respiratory support. The effect of the anesthesia-to-delivery interval was limited. After adjusting for operational factors, the presence of PAS was significantly associated with the need for NIMV. Despite complete and timely corticosteroid administration, RDS rates remained high in earlier gestational weeks. Notably, respiratory outcomes showed substantial improvement from the 36th week of gestation onwards. Conclusion: Neonatal respiratory morbidity and fetal growth restriction are prominent features in preterm PAS cases. These outcomes may not be solely attributed to prematurity, but also reflect the interaction between abnormal placental invasion and operative factors. Therefore, when planning delivery, clinical conditions, anesthesia modality, and the timing of antenatal interventions should be carefully considered. Provided that maternal status allows, scheduling delivery at or beyond 35 weeks is recommended to optimize perinatal outcomes.