Farklı kranio-fasiyal büyüme modellerinde hyoid kemik ile üst havayolu ve ilgili iskeletsel yapılar arasındaki ilişkilerin üç boyutlu sefalometri yöntemiyle incelenmesi
Investigation of hard tissue properties of dental-JAW-face structures in different craniofacial growth models
- Tez No: 518786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN METİN DAĞSUYU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Havayolu, hyoid kemik, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, korelasyon, üç boyutlu görüntüleme, Airway, hyoid bone, cone-beam computed tomography, correlation, three-dimensional imaging
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı büyüme özelliklerine sahip bireylerin hyoid kemik ve üst havayolunun üç boyutlu değerlendirilmesinin yapılması ve varsa hyoid kemik boyutları ile mandibula boyutları arasındaki korelasyonun belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışma örneklemi 120 hastadan oluşmaktadır. Bireyler, dik yönde S-MidGo/N-Me oranına göre hiperdiverjan (n=40), hipodiverjan (n=40), normodiverjan (n=40) olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır ve belirlenen parametreler doğrultusunda açısal, boyutsal ve hacimsel ölçümler yapılmıştır. İkiden fazla alt kategoriye sahip bağımsız grupların karşılaştırılması sırasında, verilerin dağılımı normal ise ANOVA, normal değil ise Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arası ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: HyoidPostPos hiperdiverjan bireylerde en küçük değere sahiptir. CHyoid-FH ile PosteriorCranialLength arasında, HyoidCornerWidth ve GreaterHornPWidth ile CondylarWidth ve MentalfWidth arasında korelasyon bulunmuştur. Gruplar arasında Total Vol, OP Vol, NP Vol ve minAx alanları açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Total Vol ile OPVol ve NPVol arasında korelasyon saptanmıştır. OP Vol ile OP minAx, NP Vol ile NPminAx yüksek korele bulunmuştur. Sonuç: Farklı büyüme paterni gösteren bireylerin hyoid kemik pozisyonunun değerlendirilmesinde, hyoid kemiğin hiperdiverjan bireylerde servikal vertebralara daha yakın konumlandığı bulunmuştur. Ayrıca hyoid kemiğin vertikal konumu posterior kranial kaide uzunluğu ile, transversal boyutları ise mandibulanın transversal boyutları ile korelasyon göstermektedir. Çalışmamızda vertikal ve sagittal iskeletsel ilişkiye göre havayolu hacimleri arasında fark bulunmamıştır. Havayolu hacimleri ile minimum aksiyel kesit alanları arasında yüksek korelasyon bulunmuştur. Havayolu ve hyoid kemik ile kraniofasiyal yapılar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the three-dimensional evaluation of hyoid bone and upper airway of individuals with different growth characteristics and determine the correlation between hyoid bone size and mandibular dimensions. Material and Method: The study sample consisted of 120 patients. Individuals were divided into three groups according to the S-MidGo/N-Me ratio in the vertical direction; hyperdivergent (n=40), hypodivergent (n=40), normodivergent (n=40) and angular, dimensional and volumetric measurements were made according to the determined parameters. In comparison of independent groups who had sub-categories more than two, if the dispensing of the data was normal, ANOVA was used. If it was not normal Kruskal Wallis Test was used. Relations between continuous variables were evaluated by Spearman correlation analysis. Results: HyoidPostPos measurement has the smallest value in hyperdivergent individuals. The correlation was found between Chyoid-FH and PosteriorCranialLength; HyoidCornerWidth, GreaterHornPWidth and CondylarWidth, MentalfWidth respectively. There was no significant difference between the groups in terms of TotalVolume, OPVolume, NPVolume and minAx areas. TotalVolume was correlated with OPVolume and NPVolume. OPVolume was found to be highly correlated with OPminAx, NPVolume with NPminAx. Conclusion: In the evaluation of hyoid bone position of individuals with different growth patterns, the hyoid bone was found to be closer to the cervical vertebrate in the hyperdivergent individuals. In addition, the vertical position of the hyoid bone correlates with the posterior cranial base length and the transversal dimensions of the hyoid bone correlates with the transversal dimensions of the mandible. In our study, no difference was found between the airway volumes according to vertical and sagittal skeletal relationship. A high correlation was found between airway volumes and minimum axial cross-sectional areas. More comprehensive reasearches are needed to evaluate the relationship between the airway and hyoid bone with craniofacial structures.