Farklı kranio-fasiyal büyüme modellerinde dental ve ilgili iskeletsel parametreler arasındaki ilişkilerin üç boyutlu sefalometri yöntemi ile incelenmesi
Investigation of the relations between dental and related skeletal parameters by the method of three dimensional cephalometry in the various cranio-facial growth
- Tez No: 520736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN METİN DAĞSUYU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: büyüme modeli, dental parametreler, üç boyutlu görüntüleme, dental parameters, growth model, three dimensional imaging
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı farklı dik yön büyüme modellerine sahip bireylerde dental ve ilgili iskeletsel parametreler arasındaki ilişkilerin 3 boyutlu incelenmesi ve farklılıkların belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışma örneklemi 75 hastadan oluşmaktadır. Bireyler, dik yönde S-MidGo/N-Me oranına göre hiperdiverjan (n=25), hipodiverjan (n=25), normodiverjan (n=25) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Dental ve iskeletsel yapılar üzerindeki ölçümlerkonik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve dijital model entegrasyonu kullanılarak yapılmıştır. İkiden fazla alt kategoriye sahip bağımsız grupların karşılaştırılmasında, verilerin dağılımı normal ise ANOVA, normal değil ise Kruskal Wallis testi kullanılmıştır.Parametreler arası ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hiperdiverjan grupta OccLine-FHLine, posterior ve anterior dentoalveolar bölgeve Smile Score ölçümlerinde, hipodiverjan grupta ise MandRamusLength ve IntMoWidth ölçümlerinde diğer gruplara göre anlamlı artışlar gözlenmiştir. ArchPerimeter, SpeeDepth, dişsel boyutsal ve oransal ölçümlerde gruplar arası anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Farklı vertikal büyüme modeli gösteren bireylerde dentoalveolar ve iskeletsel yapılarda anlamlı farklılıklar varken, dental boyutsal ve morfolojik yapılarda belirgin farklılıklar gözlenmemiştir. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ve dijital model entegrasyonu dental ve iskeletsel parametrelerin 3 boyutlu değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Ancak bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim:The aim of this study is three dimensional investigation of the relations between dental and related skeletal parameters and the determination of the differences in the individuals who have different growth models. Material and Method:The study sample was composed of 75 patients. Individuals were divided into three groups as hyperdivergent (n =25), hypodivergent (n =25) and normodivergent (n =25) in terms of S-MidGo/N-Me ratio. The measurements on the dental and skeletal structures was performed by using cone beam computed tomography and digital model integration. In the comparison of independent groups who had sub-categories more than two, if the dispensing of the data was normal, ANOVA was used. If it was not normal, Kruskal Wallis Test was used. Relations between continuous variables were evaluated by Spearman correlation analyze. Results: For the hyperdivergent group, significant increases were observed in OccLine-FHLine, posterior and anterior dentoalveolar region, SmileScore measurements and for hypodivergent group, significant increases were observed in MandRamusLengthand IntMoWidth measurements. There were significant differences between the groups in terms ofArchPerimeter, SpeeDepth, dental dimensional and proportional measurements. Conclusion: While there were significant differences in dentoalveolar and skeletal structures, there was no obvious differences in dental dimensional and morphological structures in the individuals who showed different vertical growth pattern. Cone beam computed tomography and digital model integration facilitates the three dimensioned evaluation of dental and skeletal parameters. However, there has to more researches in this field.