Diagnosis of the Pseudomonas Aeruginosa disease on human and plants with image processing and pattern recognition techniques
Görüntü işleme ve desen tanıma teknikleri ile insan ve bitkilerde Pseudomonas Aerugınosa hastalığının teşhisi
- Tez No: 518972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VECDİ AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas Aeruginosa. Görüntü işleme teknikleri, Örüntü tanıma, Sinir ağları, Güçler spektral yoğunluk, Sınır imzası, Pseudomonas Aeruginosa, Image processing techniques, Pattern recognition, Neural networks, Powers spectral density, Signature of boundary
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Pseudomonas Aeruginosa, genetik olarak karmaşık olan süper böceklerden biridir. Değişik canlı ya da biyofilm yaşam formlarına kolayca adapte olabilmekte ve geçiş yapabilmektedir. Bu da onun farklı birçok çevrelerde yaşamasını sağlamaktadır. Kayda değer bir kısmı hem insanlara hem de bitkilere bulaşan ve hastalığa sebep olan Pseudomonas Aeruginosa (P.A) 100'den fazla türe sahiptir. Ayrıca bu türlerin bazıları ilaç ve antibiyotiklere yüksek direnç göstermektedir. Bu tez kapsamında, çeşitli türleriyle birlikte hastalığın tespiti ve teşhisi için bir ölçüt olarak kullanılabilecek özellik ve özniteliklerini ortaya çıkarmak amacıyla patojen Pseudomonas Aeruginosa'nın davranış ve desenleri detaylı olarak analiz edilmiştir. Bir hastanın Pseudomonas pozitif veya negatif olup olmadığı tesbit etmek için görüntü işleme teknikleri kullanılmıştır. Hastalıklı dokunun ham görüntüleri elde edildikten sonra, bu görüntüler ön-işlemden geçirilir, süzülür, özellikler çıkarılır ve görüntünün sınır değer imzası ile K-means kümeleme algotirması uygulanır. Teşhise ek olarak, antibiyotiklere direnç gösteren türler Sinir Ağları kullanılarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas Aeruginosa is one of the top super bugs that are genetically complex. It can easily adapt and switch between a few living or biofilm lifestyles. This enables it to live in many different environments. The enteric pathogen Pseudomonas Aeruginosa (P.A) has over 100 strains of which a handful of these infect both plants and humans. Also some of them do exhibit a high resistance to drugs and antibiotics. This thesis analyses the behavioural and patterns of the pathogen Pseudomonas Aeruginosa in detail with a sole purpose of extracting features and special characteristics that can be used as a yardstick for detection and diagnosis of the disease together with its various strains. To detect whether a patient is Pseudomonas positive or negative, image processing techniques are used. After acquiring raw images of infected tissue, they are pre-processed, filtered, features extracted and k-means clustering applied together with the signature of boundary of the image. In addition to diagnosis, strains resistance to antibiotics which are classified using Neural Networks (NN)