20-60 yaş arası kadın popülasyonunda yaş, beden kütle indeksi ve bel çevresi değerlerinin insülin direnci ile ilişkisinin belirlenmesi
Determination of insulin resistance relationship with body mass index, age and waist circumference among women aged 20 to 60
  1. Tez No: 519027
  2. Yazar: TUĞÇE ÖZGE ÖZYÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSREV HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: abdominal yağlanma, açlık kan glikozu, insülin direnci, metabolik sendrom, obezite, insulin resistance, metabolic syndrome, abdominal fatness, obesity, fasting blood glucose
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET İnsülin direnci, glikoz heomeostazisinde insülinin bozulmuş etkisi veya insüline verilen cevapta eksiklik olarak tanımlanmaktadır. Genetik faktörler, fetal malnütrisyon, fiziksel inaktivite, obezite ve yaşın ilerlemesi insülin direncine neden olur. Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, obezite, dislipidemi, glikoz intoleransı gibi metabolik hastalıkların fizyopatolojisindeki temel etken olan insülin direnci, toplumun %25'inde bulunan ve genetik olarak geçen hücre içi bir patolojidir. İnsülin direnci ile başlayan metabolik hastalıklar düşünüldüğünde önemi iyice artmaktadır. Yaşlanmayla birlikte, kan glikozunun düzenlenmesinde insülinin etkinliği azalır. İnsülin mekanizmasının ve glikoz toleransının bozulmasında, yaşlanma sürecine eşlik eden başka sebepler de olabilir. Fiziksel aktivitedeki azalma ve yağ dokusundaki artış, özellikle de abdominal bölgenin yağlanması insülin direnci gelişmesinde rol oynar. Bu araştırma Ocak 2018-Nisan 2018 tarihleri arasında Özel Bilge Hastanesi Dahiliye Polikliniği'ne başvuran ve biyokimyasal tetkikler sonucunda insülin direnci tanısı almış bireylerle yapılmıştır. Çalışmaya, katılmayı gönüllü olarak kabul eden 20-60 yaş arası 36 yetişkin kadın dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin boy uzunlukları, vücut ağırlıkları, vücut yağ yüzdeleri alınmıştır. Bireylerin demografik özellikleri, genel sağlık durumları ve genel beslenme alışkanlıkları anket formu kullanılarak, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Çalışmaya katılan bireyler üç ayrı yaş grubunda değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş dağılımı incelendiğinde; %36,1'i (13 birey) 20-35 yaş arasında, %33,3'ü (12 birey) 36-45 yaş arasında, %30,6'sı (11 birey) 46-60 yaş arasındadır. Bireylerin yaş sınıflamasına göre Beden Kütle İndeksi (BKİ), yağ oranı (%), bel çevresi (cm), açlık kan glikozu arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p≤0,05). Yaş grupları, BKİ ve bel çevresi değerleri ile HOMA-IR test sonuçları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
SUMMARY Insulin resistance is defined as impaired insulin action in the glucose homeostasis or insufficiency in response to insulin. Genetic factors, fetal malnutrition, physical inactivity, obesity, and progression of age cause insulin resistance. Insulin resistance; which is the main factor in the pathophysiology of metabolic diseases such as hypertension, coronary artery disease, obesity, dyslipidemia, glucose intolerance, is an inherited pathology of the genetically that can be noticed 25% of the population. Considering the metabolic diseases that start with insulin resistance, the prominence of related resistance is becoming more important. Along with aging, the efficiency of insulin is decreasing in the regulation of blood glucose. There may be other causes associated with the aging process in the deterioration of insulin mechanism and glucose tolerance. The decrease in physical activity and the increase in fat tissue, especially the upper belly fat plays a role in the development of insulin resistance. This study was carried out between January 2018 and April 2018 with individuals who had been diagnosed with insulin resistance as a result of biochemical tests and applied to Özel Bilge Hospital Internal Medicine Policlinic. The research covers 36 adult women between the ages of 20 and 60 who voluntarily accepted to participate in the study. Individuals participating in the study received height lengths, body weights, body fat percentages. Individuals' demographic characteristics, general health status, and general eating habits were filled out by the researcher with face-to-face interview using a questionnaire. Individuals participating in the study were evaluated in three age groups: When the age distribution of participants is examined; 36,1% (13 individuals) are between 20-35 years, 33,3% (12 individuals) are between 36-45 years, 30,6% (11 individuals) are between 46-60 years old. According to age classification of individuals (p≤0.05), there was a significant correlation between body mass index (BMI), fat ratio (%), waist circumference (cm) and fasting blood glucose. There was no significant relationship between age groups, BMI and waist circumference values and HOMA-IR test results (p> 0,05).