Sülünlerde nakil kaynaklı stresin önlenmesinde c vitamininin etkisinin araştırılması
The investigation of the effect of vitamin c in the prevention of transport-induced stress in ring-necked pheasant
  1. Tez No: 519062
  2. Yazar: TUBA ALTUNBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Physiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sülün, Nakil stresi, C vitamini, Kortikosteron, H/L oranı Tuba ALTUNBEY, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi – Samsun, Temmuz-2018, Pheasant, Transport stress, Vitamin C, Corticosterone, H/L ratio Tuba ALTUNBEY, Master Thesis Ondokuz Mayıs University – Samsun, July-2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET SÜLÜNLERDE NAKİL KAYNAKLI STRESİN ÖNLENMESİNDE C VİTAMİNİNİN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışma Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'ndan sağlanan halka boyunlu sülünlerde nakil kaynaklı stresin önlenmesi veya azaltılmasında C vitamininin etkinliğinin olup olmadığını araştırmak için yapıldı. Materyal ve Metot: Çalışmada toplam 30 adet Halka Boyunlu Sülün kullanılarak iki deneme ve bir kontrol grubu oluşturuldu. Deneme gruplarına 1 hafta süreyle günlük olarak kg canlı ağırlık başına 200 ve 400 mg düzeylerinde içme suları içerisinde C vitamini verildi. Kontrol grubuna herhangi bir vitamin uygulaması yapılmadı. Bir hafta sonunda sülünler bir kamyonet ile sabit hızda ve güzergâhta 1 saatlik gezintiye tabi tutuldular. Nakil öncesi ve sonrası alınan kan örneklerinde heterofil (H), lenfosit (L), H/L oranı, hemoglobin, hematokrit, plazma glikoz ve kortikosteron düzeyleri belirlendi. Elde edilen değerler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Nakil öncesi ve sonrasında kontrol grubunun tüm parametrelerinde farklılıklar vardı. Canlı ağırlık başına 200 mg/kg C vitamini verilen grupta plazma kortikosteron ve glikoz düzeylerinde; 400 mg/kg verilen grupta ise hemoglobin ve kortikosteron düzeylerinde fark vardı. Araştırılan tüm parametreler yönünden nakil öncesi elde edilen değerler her üç grup için de benzerken, nakil sonrası elde edilen değerlerden sadece hemoglobin ve hematokrit değerleri her üç grup için benzerdi. Nakil sonrasında heterofil, H/L oranı ve plazma kortikosteron düzeyleri deneme grupları için benzerken her iki deneme grubu da kontrol grubundan farklıydı. Plazma glikoz düzeyi ise nakil sonrasında sadece kontrol grubu ile 400 mg/kg CA grubu arasında farklı bulundu. Sonuç: Sülünlerin içme sularına nakil öncesi 1 hafta süreyle 200 mg/kg CA düzeyinde C vitamini ilave edilmesinin, nakil kaynaklı stresin olumsuz etkilerinde azalma sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE EFFECT OF VITAMIN C IN THE PREVENTION OF TRANSPORT-INDUCED STRESS IN RING-NECKED PHEASANT Aim: In this study, the efficiency of vitamin C on the prevention or reduction of transport induced stress in ring necked pheasants provided from the Gelemen Pheasant Production Station were investigated. Materials and Methods: A total of 30 Ring-necked pheasants were assigned into the 3 groups (n = 10 per group): Two experiments and a control group. Vitamin C was given to the experimental groups in the drinking water for one week at the levels of 200 and 400 mg/kg BW daily. After one week, the pheasants were transported for 1 hour and the levels of heterophil (H), lymphocyte (L), H/L ratio, haemoglobin, haematocrit, plasma glucose and corticosterone levels were determined before and after transport. Data obtained before and after transport were analysed statistically. Results: In the control group, there was a difference in all parameters before and after transport. There was statistically difference between before and after transport in plasma corticosterone and glucose levels in the 200 mg/kg group, and haemoglobin and corticosterone levels in the 400 mg/kg group. All parameters before transport and, haemoglobin and haematocrit values after transport were similar in all three groups. After transport, heterophil, H/L ratio and plasma corticosterone levels were similar in the experimental groups, but the two experimental groups were different from the control group. Plasma glucose level was different between control group and 400 mg/kg group after transport. Conclusion: Administration of oral vitamin C at the dose of 200 mg/kg BW for 1 week before transportation provides decreases in transport-induced stress response.