Gebelikte yaşanan distres ile gebelikteki yakınmalar ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The correlation among pregnancy-related distress and complaints and quality of life during pregnancy
  1. Tez No: 519082
  2. Yazar: FATMA ZEHRA AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Distres, gebe, ebe, gebelikte yakınmalar, yaşam kalitesi, Distress, pregnany, midwifery, complaints, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gebelikte Yaşanan Distres ile Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışma gebelikte yaşanan distres ile gebelikteki yakınmalar ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Ordu il merkezinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Ekim 2016-Eylül 2018 tarihleri arasında başvurmuş olan araştırmaya alınma kriterlerine uyan 558 gebe ile yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği, Gebelikteki Yakınmalar ve Yaşam Kalitesine Etkisi Ölçeği, kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Gebeler TGDÖ'nün Olumsuz Duygulanım alt boyutundan 14.17±8.04, Eş Katılımı alt boyutundan 4.27±3.81 ve ölçek toplamından 18.44±7.93 aldıkları bulunmuştur. Gebeler GYYKEÖ'den ise 48.67±26.69 aldıkları saptanmıştır. GYYKEÖ ile TGDÖ'nün Olumsuz Duygulanım alt boyutu ve toplam puan ortalamaları arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır. GYYKEÖ ile TGDÖ'nün Eş Katılımı alt boyutu arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç: Gebelerin distres açısından risk altında olmadıkları, yaşam kalitelerinin iyi olduğu bulunmuştur. Ayrıca gebelikte distres arttıkça yaşam kalitesinin de azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Correlation Among Pregnancy-Related Distress and Complaints and Quality of Life during Pregnancy Aim: The purpose of this study is to examine the correlation among pregnancy-related distress and complaints and the quality of life during pregnancy. Material and method: The study was conducted with 558 pregnant women, who met the inclusion criteria and came to the Maternity and Children Hospital affiliated with the Ministry of Health in city center of Ordu between October 2016 and September 2018. The data were collected through Personal Information Form, Tilburg Pregnancy Distress Scale, and the Scale for Complaints during Pregnancy and its Effects on Quality of Life. Results: It was found that the pregnant women had a score of 14.17±8.04 from the negative affect subscale of TPDS, 4.27±3.81 from its subscale of partner involvement; and 18.44±7.93 from the overall scale. On the other hand, it was revealed that the pregnant women received a score of 48.67±26.69 from the SCPEQL. A weak negative correlation was found between the negative affect subscale and total mean scores of TPDS and SCPEQL. A positive weak correlation was observed between SCPEQL and the partner involvement subscale of TPDS. Conclusion: It was found that the pregnant women were not under risk in terms of distress and their quality of life was high. In addition, it was determined that distress levels increased during pregnancy, the quality of life decreased as well.