Tiroit kanserli hastalarda galektin-3, hepsin (tmprss1) ve tiroit transkripsiyon faktör-1 seviyelerinin belirlenmesi
Determination of Galectin-3, Hepsin (TMPRSS1) and Thyroid Transcription Factor-1 levels in thyroid cancer patients
  1. Tez No: 519083
  2. Yazar: UFUK MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. MÜFİDE NURAN AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Galectin-3, Hepsin, TTF-1, Thyroid malignancy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç : Tiroit kanserleri, endokrin tümörler içinde en sık görülen tümörlerdir. Önceki yıllara kıyasla tiroit kanserlerinde artış görülmektedir. Bu artışın sebepleri arasında edinsel nedenler ve artan tıbbi olanakların yaygınlaşması gösterilmekle birlikte, kanser oluşumu ve progresyonundan sorumlu moleküllerin belirteç olarak kullanılması hastalığın tanı ve klinik takibinde yararlı olmaktadır. Galektin-3 düzeyinin tiroit kanser progresyonunu gösterebileceğini iddia eden yeni çalışmalar mevcuttur. Hepsin ve Tiroit Transkiripsiyon Faktör-1 (TTF-1)' tiroit dokusunda ekspresyonu gösterilmiş ve tiroit dışı kanserlerle ilişkisi saptanmıştır. Ancak tiroit kanseri ile ilgili yeterli çalışma yoktur. Bu çalışmada tiroit kanserli olgularda Galektin-3, Hepsin ve TTF-1 seviyelerinin tiroit nodüllerinde malign ve benign ayrımında belirteç olarak kullanılabilirliğini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem : Çalışmamız Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2018 ile Nisan 2018 tarihleri arasında tiroit hastalıkları nedeniyle operasyon planlanan hastalarda prospektif olarak yürütüldü. Tiroit ilacı kullanımı, tiroit operasyonu, radyoterapi ya da tiroit kanser öyküsü olan hastalar çalışma dışı tutuldu. Ameliyat öncesi dönemde hastalardan alınan kan örnekleri santrifüj edildi ve soğuk ortamda saklandı. Patoloji sonucu malign olan 30 hasta ve patoloji sonucu benign olan 30 hasta randomize seçilerek çalışma grupları oluşturuldu. Benign ve malign grupların ameliyat öncesi elde edilen serumlarında Galektin-3, Hepsin (TMPRSS 1) ve TTF-1 seviyeleri belirlendi. Tespit edilen seviyelerde malign ve benign gruplar arasında farklılık olup olmadığı istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular : Benign grupta 8 erkek (%26,7) , 22 kadın (%73,3) ; malign grupta 7 erkek (%23,3), 23 kadın (%76,7) hasta mevcuttur. Yaş ortalaması benign grupta 46,43±10,05 ve malign grupta 45,40±9,16 yıldır.Ameliyat öncesi dönemde yapılan USG'de benign grupta 12 hastada (%40) tek taraflı nodül, 18 hastada (%60) bilateral nodül tespit edilirken; malign grupta 5 hastada (%16,7) tek taraflı nodül, 25 hastada (%83,3) bilateral nodül tespit edildi.Benign grupta 16 (%53,3) hastaya total tiroidektomi, 14 hastaya (%46,7) lobektomi yapılırken ; malign grupta 27 (%90) hastaya total tiroidektomi, 3 hastaya (%10) lobektomi yapıldı.Malign hasta grubunda 18 (%60) hastanın patoloji sonucu mikropapiller tip;12 hastanın (%40) patoloji sonucu makropapiller tip tiroid kanseri idi. Benign grupta ölçülen Galektin-3, Hepsin ve TTF-1 seviyelerinin ortalamaları sırasıyla 13,61±8,21 ng/ml, 18,31±11,32 ng/ml ve 4,54±2,54 ng /ml idi. Malign grupta ölçülen Galektin-3, Hepsin ve TTF-1 seviyeleri ortalamaları sırasıyla 19,10±12,99 ng/ml , 24,66±19,93 ng/ml ve 6,02±3,19 ng /ml idi. Malign ve benign grupta ölçülen Galektin-3, Hepsin ve TTF-1 seviyeleri karşılaştırıldığında; TTF-1 seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (z=2.070 p=.038), Hepsin ve Galektin-3'te anlamlı fark tespit edilmedi. Malign hasta grubunda makropapiller ve mikropapiller subgruplarında ölçülen Galektin-3, Hepsin ve TTF-1 seviyeleri ortalamaları, makropapiller subgrup için sırasıyla 13,55±11,04 ng/ml , 19,76±18,25 ng/ml ve 5,81±3,12 ng /ml ve mikropapiller subgrup için sırasıyla 22,81±13,15 ng/ml , 27,92±20,83 ng/ml ve 6,17±3,33 ng /ml idi. Malign hasta grubunda makropapiller ve mikropapiller tip karşılaştırıldığında Galektin-3 seviyeleri arasından anlamlı bir fark tespit edilirken (U=46.000 p=.009), Hepsin ve TTF-1 arasında fark tespit edilmedi. Sonuç: TTF-1'in tiroit hastalıklarında benign malign ayrımında belirteç olarak kullanılabileceği ve Galektin-3'ün mikropapiller ve makropapiller kanser ayrımında klinik yaklaşıma yardımcı olabileceği sonucuna vardık. Galektin-3, Hepsin (TMPRSS 1) ve TTF-1 için her biri ile geniş sayı ile yapılacak araştırmalar bu konuları daha da netleştirecektir. Anahtar Kelime: Galektin-3, Hepsin, TTF-1, Tiroit malignite
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid carcinomas are the most common tumors among endocrine tumors. There is an increase in thyroid cancer patients compared to previous years. As the reasons for this increase are attributable to the increased availability of medical facilities and acquired causes, the use of molecules responsible for cancer formation and progression as markers is useful in the diagnosis and clinical follow-up of the disease. There are new studies claiming that Galectin- 3 may be indicative of thyroid cancer progression. Expression of Hepsin and Thyroid Transcription Factor-1 (TTF-1) in the thyroid tissue has been demonstrated and these molecules are associated with non-thyroid carcinomas. However, there is not enough study in thyroid carcinoma. In this study, we aimed to investigate the use of galectin-3, Hepsin and TTF-1 levels as markers in malignancy and benign distinction of thyroid nodules in thyroid cancer cases. Material and Methods: Our study made prospectively in patients who were scheduled to undergo operation due to thyroid diseases between January 2018 and April 2018 in Atatürk University Medical Faculty General Surgery Clinic. Patients with thyroid medication use, thyroid surgery, radiotherapy or thyroid cancer history were excluded from the study. In the preoperative period blood samples from patients were centrifuged and stored in cold environment. 30 patients with benign pathology and 30 patients with benign pathology were selected randomly and study groups were formed. Galectin-3, Hepsin (TMPRSS 1) and TTF-1 levels were determined in pre-operative serum of benign and malignant groups. Whether there was any difference between the malign and benign groups was assessed statistically. Findings: There were 8 males (26,7%) ,22 females (73,3%) patients in the benign group; 7 males (23,3%), 23 females (76,7%) in the malignant group. The mean age was 46,43 ± 10,05 in the benign group and 45,40 ± 9,16 in the malignant group. With the preopeataive USG, in the benign group 12 patients (40%) had unilateral nodules, 18 patients (60%) had bilateral nodules; in malignant group 5 patients (16,7%) had unilateral nodules and 25 patients had bilateral nodules (83,3%). In the benign group, total thyroidectomy was performed in 16 patients (53,3%) and lobectomy was performed in 14 patients (46,7%); in malignant group total thyroidectomy was performed in 27 patients (90%) and lobectomy was performed in 3 patients (10%). In the malign group, 18 patients (60%) had micropapillary type and 12 patients (40%) had macropapillary type thyroid cancer. The mean values of Galectin-3, Hepsin and TTF-1 levels measured in the benign group were 13.61 ± 8,21 ng / ml, 18,31 ± 11,32 ng / ml and 4,54 ± 2,54 ng / ml respectively. The mean values of Galectin-3, Hepsin and TTF-1 levels measured in the malignant group were 19,10 ± 12,99 ng / ml, 24,66 ± 19,93 ng / ml and 6,02 ± 3,19 ng / ml respectively. When Galectin-3, Hepsin and TTF-1 levels measured in malignant and benign group were compared; there was a statistically significant difference in TTF-1 levels (z = 2.070 p = .038), but no significant difference was found in Hepsin and Galectin-3. Within macropapillary and micropapillary subgroups ; The mean levels of Galectin-3, Hepsin and TTF-1 in the were 13.55 ± 11.04 ng / ml, 19.76 ± 18.25 ng / ml and 5.81 ± 3.12 ng / ml for the macropapillary subgroup, respectively; and for the micropapillary subgroup, 22,81 ± 13,15 ng / ml, 27,92 ± 20,83 ng / ml and 6,17 ± 3,33 ng / ml, respectively. No significant difference was found between Hepsin and TTF-1 ,a significant difference was detected between Galectin-3 levels (U = 46.000 p = .009) in malignant subgroup patients compared in macropapillary and micropapillary types. Conclusion: We concluded that TTF-1 may be used as a marker for differrantiation within benign and malignancy for thyroid diseases and that Galectin-3 may help clinic approach to distinguish between micropapillary and macropapillary cancer. Researches with large numbers of each for Galectin-3, Hepsin (TMPRSS 1) and TTF-1 will further clarify these issues.