Servikal smear sonucu 'low grade smear'(ASC-US-LGSIL) gelen hastaların anksiyete durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety status of patients with 'lowgrade smear'(ASC-us, LGSIL) as A result of cervical smear
  1. Tez No: 519110
  2. Yazar: İLTERİŞ YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR AKBAYIR, UZMAN İLKBAL TEMEL YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: pap smear test, anksiyete, serviks kanseri, Pap smear test, anxiety, cervical cancer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
AMAÇ Pap smear testi ile yapılan servikal sitolojik tarama sonucu 'Low grade smear', yani ASC-US VE LGSIL gelen hastalarda binde 1-2 gibi çok düşük oranlarda kanser saptanır. Çalışmamızın amacı, bu hasta grubunun anksiyete durumunu, smear sonucu normal gelen hastalar ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Anksiyete düzeylerindeki anlamlı yükseliş durumu saptandığında, bu duruma karşı alınabilecek önlemleri saptamak ve kadın sağlığına bütüncül bir yaklaşımla psikososyal etkilenmenin de önüne geçilebilecek çözümler üretebilmek amaçlanmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM Prospektif olarak tasarlanan bu çalışmanın araştırma grubuna, SBÜ Kanuni Sultan Süleyman EAH Jinekolojik Onkoloji Polikliniği'ne pap smear testi sonucu ASCUS ve LGSIL gelen 94 hasta dahil edilmiştir. Kontrol grubu ise hastanemiz jinekoloji polikliniklerine başvuran ve pap smear testi sonucu negatif gelen toplam 94 hasta olarak belirlenmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara, polikliniğe başvurduklarında hekim tarafından smear sonuç bilgisi verilmesinin ardından, çalışma hakkında bilgi verilip hastaların onamları alındı ve çalışmaya dahil edildiler. Hastalardan Yan Yapılandırılmış Görüşme Formu, STAİ State, STAİ Trait ve Sağlık Anksiyetesi Envanteri testlerini cevaplandırmaları istendi. Okur-yazar olmayan hastalara hekim tarafından testleri cevaplamasında yardım edildi. Bu durum haricindeki hastalar testleri kendileri cevaplandırdılar. BULGULAR Hastalar, smear sonucu bilgisi hekim tarafından verildikten sonra, STAI Durumluluk ve Süreklilik Kaygı Testleri ile Sağlık Anksiyetesi Ölçeği'ne tabii tutulmuştur. Hastaların ailesinde kanser öyküsü olması, mevcut hastalığı olması, medeni durumunun bekar ya da boşanmış olması gibi faktörler, anksiyete düzeyini artırıcı risk faktörleri olarak tespit edilmiştir. Yüksek eğitim düzeyindeki, alkol kullanan ve daha önce hiç smear testi yaptırmamış kadınlarda anksiyete düzeyi anlamlı derecede yüksek saptandı. SONUÇ Smear testi sonucu ASCUS ve LGSIL gelen hastaların anksiyete düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek tespit edildi. Hastaların smear sonuçlarını yanlış algıladığı ve servikal kanser hakkında bilgi sahibi olmayan hastalarda anksiyete düzeyi yüksek görülmektedir. Oysa; ASCUS VE LGSIL'de binde 1-2 gibi çok düşük oranlarda kanser görülmesine rağmen, anksiyete düzenlerinde bu anlamlı artışın, hastaların hekim tarafından yeterli ve/veya anlaşılır düzeyde, daha detaylı bilgilendirildiğinde azalabileceği açıktır. Tarama testleri ile erken teşhis ile serviks kanserinin önüne geçmek hedeflenirken, hastaların ruhsal sağlığının etkilenmemesine dikkat edilmeli ve insan sağlığına bütüncül yaklaşım sergilenmelidir.
Özet (Çeviri)
AIM The cervical cytological screening performed by the pap smear test results which is 'low grade smear', so as ASC-US and LGSIL, a small percentage of those patients(%0,1-0,2) have detected cancer. The aim of our study war to evaluate the anxiety status of this patient group with the patients who had normal smear results. When a significant increase in anxiety levels is detected, with an holistic approach to women's health, we aim to produce solutions that can be prevented from psychosocial effects and generate precautions to be taken against this situation. MATERIALS AND METHODS The research group of this prospectively designed study, we included 94 outpatient applicants at Kanuni Sultan Suleyman Gynecological Oncology Clinics whom had ASC-US and LGSIL pap smear test results. The control group consisted of 94 patients who were admitted to the gynecology outpatient clinics of our hospital and had negative pap smear results. After physicians gave information to the patients about their pap smear results, they instructed patients about the research and received consent of them in order to be included in the study. Patients were asked to answer the side structured interview form, STAI Stage, STAI Trait and Health Anxiety İnventory tests. Non illiterate patients were assisted by physicians to answer test questions. Except this group of patient, others answered their questions alone. RESULTS The patients were subjected to STAI Situation and Continuity Anxiety Tests and Health Anxiety Scale after smear results were given by the physician. Factors such as having a family history of cancer, having a current disease, having a marital status as single or divorced have been identified as risk factors to increase the level of anxiety. Anxiety level is significantly higher in women with higher education level who have never had a smear test. CONCLUSION Smear test results were significantly higher in ASC-US and LGSIL patients' anxiety levels. Anxiety level is found to be high in patients who have misdiagnosed smear results and have no information about cervical cancer. Whereas; Although very low rates of cancer are found in ASC-US and LGSIL 1-2, it is clear that this significant increase in anxiety regimens may be reduced by the physician when the patient is sufficiently informed and/or understood by the patient. Early detection by screening tests While aiming to prevent cervical cancer, care should be taken not to affect the mental health of patients and a more holistic approach to human health. While aiming at early diagnosis and prevention of cervical cancer by screening tests, the mental health of patients should be taken into consideration and a more holistic approach to human health should be considered.