Hekimlerin probiyotikler konusundaki farkındalığı
The awareness of physicians on probiotics
- Tez No: 519140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRİN GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hekimlerin farkındalığı, probiyotik, awareness of physicians, probiotic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk hekimlerinin probiyotikler konusundaki bilgi ve farkındalık düzeylerini değerlendirmektir. Yöntem: Toplam 142 Hekimle birebir görüşme yapılarak, çocuklarda Probiyotiklerin kullanımı konusunda 14 soru içeren anket Formunu doldurmaları istendi. Katılımcılardan anket uygulanmasından önce onam formu alındı. Anket açık ve kapalı uçlu, çoktan seçmeli sorular içermekteydi, iki bölümden oluşmaktaydı: Bölüm A- katılımcıların demografik özellikleri, Bölüm S- Probiyotikler ile ilgili bilgi düzeyini içeren sorular. Bulgular: Hekimlerin yaş ortalaması 35.74±8.54 yıldı ve % 66.2'si (94) kadın,% 33.8'i (48) erkek idi. Hekimlerin çoğu ( %88) probiyotiği yeterli miktarlarda uygulandığında konak üzerinde sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak doğru tanımlamıştır. Hekimlerin %92.3'ü probiyotiklerin güvenle kullanılabilecek ürünler olduğunu, %7'si daha fazla çalışmaya ihtiyacı olduğunu ve %2.1'i kararsız olduğunu bildirmektedir. Çalışmamıza katılan hekimler probiyotikleri terapötik ajan olarak tanımladılar ve piyasada mevcut olan yaygın seçeneklerden haberdardı. En sık bildirilen probiyotik endikasyonları, kılavuzlara uygun: AGE (% 91.5), Antibiyotik ilişkili ishal (% 90.1) ve İnflamatuar bağırsak hastalıkları (% 49.3) olarak belirtildi. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları hekimlerimiz probiyotikler konusunda bilgi sahibi olduklarını ve farklı endikasiyonlarda probiyotikleri kullandıklarını gösterdi. Probiyotik kullanımı ile ilgili mevcut araştırmaları hekime ulaştırmanın en iyi yolunu belirlemek için ülke çapında daha geniş çalışmaların yapılmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the knowledge and awareness levels of pediatricians about probiotics. Study Design: A total of 142 physicians were interviewed one-on-one and children were asked to complete a questionnaire with 14 questions about the use of probiotics. Consent form was obtained from the participants before the questionnaire was ap-plied. The questionnaire included open-ended and closed-ended, multiple-choice questions, and consisted of two parts: Section A- the demographic characteristics of the participants, Section B- The level of knowledge about probiotics. Results: The average age of physicians was 35.74 ± 8.54 years, and 66.2% (94) of the respondents were females, while 33.8% (48) were males. Most of physicians (88%) correctly defined the probiotic as live microorganisms that, when administered in adequate amounts, confer a health benefit on the host. 92.3% of the physicians responded that probiotics could be used safely, 7% needed more work and % were inconsistent. The physicians who participated in our study defined probiotics as ther-apeutic agents and were aware of the widespread options available in the market. The most common reported indications of probiotics were in accordance with the guide-lines: AGE (91.5%), Antibiotic associated diarrhea (90.1%) and Inflammatory bowel diseases (49.3%). Conclusion: The results of our study showed that our physicians were knowledgea-ble with probiotics and used probiotics for different indications. It requires more ex-tensive studies across the country to determine the best way to deliver current re-search on probiotic use to a physician.