Parasomni tanılı hastalarda çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve dissosiyatif belirtilerin varlığının araştırılması
Investigation of childhood traumatic experiences and dissociative symptoms in patients with parasomnia
  1. Tez No: 519141
  2. Yazar: FATMA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ERDOĞAN TAYCAN, UZMAN SACİT İÇTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: parasomni, dissosiyasyon, çocukluk çağı travmaları, parasomnia, dissociation, childhood trauma
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Parasomniler anormal veya istenmeyen hareketlerin, davranışların, duyguların, algıların, rüyaların ve otonom sinir sistemi disfonksiyonunun yer aldığı uyku bozukluklarıdır. Bu çalışmada amacımız, parasomni tanılı hastalarda, çocukluk çağı travmatik yaşantıları ve dissosiyatif belirtilerin varlığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2018 ve Temmuz 2018 tarihleri arasında, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneler Birliği Uyku Bozuklukları Tanı ve Tedavi Merkezi uyku polikliniklerinde, Uluslararası Uyku Bozuklukları Sınıflaması 3'e göre tanısı konulmuş 38 parasomni ve 40 obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hasta alınmıştır. Tüm katılımcılar Çocukluk Çağı Ruhsal Travma ölçeği (ÇÇTÖ), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), Beck Depresyon Ölçeği(BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların yazılı onamları alınmıştır Bulgular: Parasomni ve OSAS grupları ölçeklerin kesme puanına göre karşılaştırıldığında, parasomni grubunda kontrol grubuna göre ÇÇTÖ (p=0,004) ve depresif belirtiler (p=0,005) açısından anlamlı farklılık bulunmuştur; DES (p=0,456) ve anksiyete belirtileri (p=0,934) açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. ÇÇTÖ alt ölçeklerinden ise parasomni grubunda cinsel istismar (p=0,038) ve duygusal istismar (p=0,001) alt ölçeklerinde kontrol grubuna göre anlamlı farklılık bulunmuştur; diğer alt ölçeklerde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Çocukluk çağı travmalarının ve depresif belirtilerin parasomni tanılı hastalarda kontrol grubuna göre yüksek bulunması, bu hastaların tanı ve tedavilerinde psikiyatri ile işbirliğinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Parasomnias are sleep disorders in which abnormal or unwanted movements, behaviors, emotions, perceptions, dreams, and autonomic nervous system dysfunction are involved. Our aim in this study is to investigate the presence of childhood traumatic experiences and dissociative symptoms in parasomnia-diagnosed patients. Materials and Methods: Between March 2018 and July 2018, patients with 38 parasomnias and 40 obstructive sleep apnea syndromes who diagnosed according to International Sleep Disorders Classification 3 in the sleep outpatient clinics of the Anatolian Northern Public Hospitals Association Sleep Disorders Diagnosis and Treatment Center were included in this study. All participants were evaluated with Childhood Trauma Scale, Dissociative Experience Scale, Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale. Written consents from patients have been received. Results: When the parasomnia and OSAS groups were compared according to the cut-off scores, a significant difference was found in terms of the CTQ (p=0,004) and depressive symptoms (p=0,005). There were no significant differences in terms of DES (p=0,456) and anxiety symptoms (p=0,934). There was a significant difference in the subscales of the CTQ subscales from sexual abuse (p=0,038) and emotional abuse (p=0,001). No significant difference was found in other subscales. Conclusion: The fact that childhood trauma is higher in patients with parasomnia compared to the control group emphasizes the importance of cooperation with psychiatry in the diagnosis and treatment of these patients.