Geri Dön

Doğu Azerbaycan bölgesinde güneş enerjili su pompalama sistemlerinin kullanılabilirliğinin araştırılması

Investigation of applicability of solar pumping systems for East Azerbaijan region

  1. Tez No: 519148
  2. Yazar: HAMED JAHED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Energy, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temiz Tükenmez Enerjiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 126

Özet

Günümüzde çok sayıda enerji kaynağı varken enerji üretimi için fosil yakıt veya çevreye zarar verecek her hangi bir kaynağı kullanmak zorunda değiliz. Hidrojen, biokütle ve hatta nükleer gibi alternatif enerji çözümleri yetersiz ve tehlikelidir. Enerji şirketlerinin öne sürdüğü propagandanın ve kendine hizmet eden çözümlerin ötesine bakıldığında güç üretimi için çok sayıda temiz, bol ve yenilenebilir enerji kaynağı görülebilir. Güneş enerjisi toplumca iyi biliniyor ancak bu kaynakların gerçek potansiyeli açıklanmıyor. Güneşten elde edilen güneş enerjisi o kadar verimlidir ki öğle vakti gelen bir saatlik ışık tüm dünyanın bir yılda tükettiği enerjiden daha fazladır. Yani mesele alternatifsizlik değil bunu kullanacak teknolojidir. Bu çalışmada güneş enerjili fotovoltaik (FV) su pompalama sistemleri konusunda yapılan araştırmalar ve mevcut teknolojiler gözden geçirilip, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde bulunan Tebriz ovasının iklim şartlarında bu sistemlerinin teknik olarak uygulanabilirliği incelenmiştir. Bunun için Tebriz ovasının iklim koşulları, mevcut su kuyularının karakteristikleri, yetiştirilen tarım ürünleri ve bu ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan su miktarı dikkate alınarak çeşitli güneş enerjili fotovoltaik sistemler tasarlanmıştır. Bölgedeki tarımın sulama suyu miktarlarını gerçekçi bir şekilde hesaplamak için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (Food And Agriculture Organization of the United Nations - FAO) tarafından geliştirilen CLIMWAT ve CROPWAT programları kullanılmıştır. Güneş enerjili su pompalama sistemleri tasarımları ise Lorentz Compass programıyla modellenmiştir. Sonuç olarak çalışma bölgesindeki tarımın sulama ihtiyaçlarını karşılayabilmek için güneş enerjili fotovoltaik su pompalama sistemleri kullanımı teknik olarak uygun bulunmuştur.

Özet (Çeviri)

Today, we do not have to use fossil fuels or any source that will contaminate the environment for energy production when there are many energy sources available. Alternative energy solutions imposed by the establishment, such as hydrogen, biomass and even nuclear are highly insufficient, dangerous, and exist only to perpetuate the profit structure the industry has created. Looking beyond the propaganda and self serving solutions that energy companies put forward, there are a number of clean, abundant and renewable sources of energy available for power generation. Solar energy is well known in society, but the real potential of these sources remains unexpressed. Solar energy, derived from the sun, has such abundance, that one hour of light at high noon contains more energy than what the entire world consumes in a year. Furthermore the issue is not the lack of alternative but the technology that will use it. This study aims at investigating solar powered photovoltaic (PV) water pump systems and the technological feasibility of these systems in the climate conditions of the Tabriz in East Azerbaijan province of Iran. In this regard, various solar powered photovoltaic systems are designed according to the climate conditions of the Tabriz lowland, the characteristics of the existing water wells, the cultivated agricultural products and the amount of water used in the cultivation of these products. The CLIMWAT and CROPWAT programs that developed by the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) were used in this study to calculate realistic amounts of irrigation water for the agriculture in the study area. Solar powered water pump systems are modeled by using Lorentz Compass program. As a result, the use of solar photovoltaic water pumping systems has been found technically feasible to meet the irrigation needs of agriculture in the study area.

Benzer Tezler

  1. İran-Güney Azerbaycan bölgesinde urmiye sofrası

    Urmi̇a di̇nner table i̇n Iran-South Azerbai̇jan regi̇on

    TAYEBEH MOSTAFA POUR SHAD LOU SOFLA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK TÜRKYILMAZ

  2. Gobustan'daki kaya çizimlerinin görsel dili

    The visual language of the rock drawings in Gobustan

    ELSHAD ALİRZAYEV

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Sanat TarihiTrakya Üniversitesi

    Görsel Kültür Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ

  3. A comparative analysis of Ashik Saz and Ashik Music in West and East Azerbaijan provinces of Iran

    İran'ın Batı ve Doğu Azerbaycan bölgelerindeki Aşık Sazı ve Aşık Müziği'nin karşılaştırmalı incelemesi

    FARHAD SHIDFAR

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Müzikİstanbul Teknik Üniversitesi

    Müzikoloji ve Müzik Teorisi Ana Bilim Dalı

    PROF. EROL PARLAK

  4. Tarihte Tebriz

    Tabriz in history

    CİHAT AYDOĞMUŞOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    TarihAnkara Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. EŞREF BUHARALI

  5. Enerji güvenliği bağlamında Orta Asya ve Kafkasya'daki bölgesel politikaları

    Turkish regional politics in the Middle Asia and Caucasia in the concept of energy security

    FAYSAL KÖTEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Uluslararası İlişkilerYalova Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÖZKAN